В СБУ розслідують майже 92 тисячі кримінальних проваджень, пов‘язаних з повномасштабною агресією РФ

Дата: 21 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Служба безпеки України розпочала розслідування майже 92 тисяч кримінальних проваджень, пов’язаних з повномасштабною агресією Російської Федерації.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Джерело: Meta

Наразі з майже 92 тисяч кримінальних проваджень триває слідство в близько 43 тисячах справ, що стосуються саме порушень державою-агресором законів та звичаїв війни.

На сьогоднішній день СБУ розслідує майже 43 тис. проваджень за ст. 438 – порушення законів та звичаїв війни. І ми не просто фіксуємо ці злочини. А виконуємо всі необхідні процесуальні дії в рамках українського законодавства. Щоб рано чи пізно всі російські злочинці постали перед судом“, – зазначив очільник СБУ Василь Малюк.

Насамперед це стосується вищого військово-політичного керівництва РФ і командування армії. Вже повідомили про підозру 448 воєнним злочинцям з цієї категорії російських посадовців, зокрема більш ніж 25 командувачам окремих родів військ і армій.

Встановлюються і конкретні виконавці злочинів. Наприклад, правоохоронці оголосили про підозру командиру важкого бомбардувального полку, полковнику Олегу Тимошину. Слідчі СБУ встановили, що він відповідальний за ракетні удари по житловому будинку в Дніпрі в січні цього року і по ТРЦ “Амстор” у Кременчуку в червні 2022 року.

Голова СБУ додав, що до цієї роботи долучаються й міжнародні структури, які розслідують і окремі кейси, і “магістральне” провадження про російську агресію проти України.

Сама ж спецслужба застосовує сучасні підходи для фіксації воєнних злочинів РФ. Це не тільки огляди місць злочинів, а й аналіз відкритих даних, використання різних програмних продуктів, систематична взаємодія з військовими та Офісом генпрокурора.

Нагадаємо, у травні поточного року генералу армії РФ, який віддав наказ підпорядкованим йому підрозділам російських військ на “прорив” державного кордону України для захоплення Харківської області, заочно оголосили про підозру. Росіянину загрожує до 15 років позбавлення волі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter