Російському генералу, який наказував бомбардувати населені пункти Харківщини, загрожує до 15 років в’язниці

Дата: 21 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Генералу армії РФ, який віддав наказ підпорядкованим йому підрозділам російських військ на “прорив” державного кордону України для захоплення Харківської області, заочно оголосили про підозру. Росіянину загрожує до 15 років позбавлення волі.

Про це поінформували у пресслужбі СБУ та в Офісі генерального прокурора.

Андрій Рузинський

Як повідомляють правоохоронці, мова йде про генерал-лейтенанта Андрія Рузинського, командувача 11 армійського корпусу Балтійського флоту Західного військового округу збройних сил РФ (військова частина 25810).

За даними слідства, з початку березня до середини липня 2022 року підозрюваний керував агресивними діями окупаційного угруповання військ “Балаклія”. Силами цього підрозділу були окуповані території Харківського, Чугуївського та Ізюмського районів Харківської області.
Він виконував злочинні накази та розпорядження вищого політичного керівництва
РФ, зокрема командувача західного військового округу ЗС РФ, начальника генштабу ЗС РФ та міністра оборони РФ“, – пишуть в Офісі генерального прокурора.

Рузинському інкримінують ведення агресивних воєнних дій, вчинене за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу).

Він віддавав накази бомбардувати населені пункти Харківщини, унаслідок чого гинули мирні жителі, серед яких діти. За його вказівками російські військові обстрілювали житлові будинки, цивільну та критичну інфраструктуру.

У зоні оперативної відповідальності генерала Рузинського перебували понад чотири тисячі військовослужбовців армії РФ. Майже 1200 з них під час воєнних дій в Україні отримали російські нагороди. Указом президента Росії фігурантові у липні 2022 року надали військове звання “генерал-лейтенант”.

Дії підозрюваного призвели до загибелі та поранень цивільних громадян України, матеріальних збитків у вигляді знищення будівель, майна й інфраструктури.

Встановлено, що для ведення бойових дій проти Сил оборони загарбники використовували танки, ствольну артилерію, зенітно-ракетні комплекси та важкі вогнеметні системи Буратіно і Солнцепёк. Разом з цим, при плануванні та проведенні бойових операцій на території Харківської області цей російський генерал неодноразово залучав вогневі засоби ураження свого старшого командира — командувача Західного військового округу ЗС РФ. Зокрема, залучалася армійська штурмова авіація, ударні гелікоптери Мі-8 та Ка-52, а також розрахунки 300-мм РСЗВ Смерч, – повідомляють в СБУ.

Крім того, Рузинському підпорядковувалася військова комендатура в місті Балаклія, керівнику якої оголошена підозра в катуванні мирних жителів.

Андрій Рузинський

Як зазначають у відомстві, після підвищення у військовому званні фігуранта військове керівництво перевело для подальшої служби на територію РФ, де він наразі й перебуває.

Тривають комплексні заходи для притягнення зловмисника до відповідальності. Він може отримати до 15 років позбавлення волі.

Нагадаємо, про підозру у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, а також плануванні, підготовці, розв’язуванні та веденні агресивної війни, вчинених за попередньою змовою осіб, повідомили командувачу повітряно-десантних військ ЗС РФ Анатолію Концевому. Слідчі вважають, що саме він наказав торік на початку повномасштабного російського вторгнення захопити Гостомельський аеропорт, де стояла “Мрія”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter