Українських дітей, депортованих до РФ, цькують у російських школах – дитяча омбудсман Росії

Дата: 05 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Репортер японської газети Санкей Сімбун запитав в уповноваженої президента РФ з прав дитини, які проблеми виникають в адаптації дітей, вивезених з України, яким не подобається Росія. Вона відповіла, що діти зазнають цькування за національною ознакою.

Про це Марія Львова-Бєлова повідомила під час своєї пресконференції 4 квітня.

За її словами, в російських школах українські діти, вивезені з тимчасово окупованих територій, зазнають булінгу за національною ознакою.

Водночас вона зауважила, що ніхто нікого не тримає.

“Оскільки діти йдуть у зв’язці з батьками або законними представниками, то батьки або законні представники мають вирішити, жити їм у РФ або виїхати до ЄС чи повернутися в Україну”, – сказала Львова-Бєлова.

Раніше ZMINA писала, що уповноважена президента РФ з прав дитини Марія Львова-Бєлова відмовилася надавати списки вивезених до РФ українських дітей. Також омбудсман РФ зізналась, що російські спецслужби завадили поверненню депортованого з Маріуполя хлопця-сироти до України, де мешкає його старша сестра.

Нагадаємо, Міжнародний кримінальний суд у Гаазі вже видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини президента Росії Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у воєнному злочині незаконної депортації дітей з України до Росії. 

5 квітня Британія заблокувала виступ Львової-Бєлової на “неформальному засіданні” в ООН та порадила організувати його в Гаазі. 

За офіційними даними української влади, Росія депортувала з України понад 16 тисяч дітей. З них 4390 вихованців спеціальних дитячих закладів – дітей-сиріт, напівсиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, 

Українських дітей розміщують у 57 регіонах РФ, зокрема в Сибіру, а також перевиховують у щонайменше 43 так званих “освітніх таборах”.

Деякі з дітей, яких вдалося повернути до України, розповіли про знущання та погрози фізичними покараннями з боку викрадачів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter