Журналісти вимагають скасувати списки медіа, які можуть працювати в “червоних зонах”, – відеозвернення

Дата: 28 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Група журналістів, які висвітлюють події російсько-української війни, виступила з вимогою до влади скасувати списки медіа, які можуть працювати в “червоних зонах”.

Відповідне відеозвернення оприлюднено на фейсбук-сторінці воєнкора, журналіста видання “Радіо Свобода” Мар’яна Кушніра, пише “Детектор медіа”. 

“Замість того щоб протистояти росіянам, ми також змушені протистояти системі української влади, яка вирішила цензурувати війну. Заборона працювати в “червоній зоні”, де досі залишаються цивільні жителі. Додаткові дозволи для потрапляння в окремі місця. Створення списків журналістів, яких пускатимуть навіть у “червону зону”. І найперше – відсутність діалогу, пояснень і будь-якої аргументації”, заявили медійники.

У коментарі “Детектору медіа” Кушнір розповів, що працювати в “червоних зонах” дозволили лише журналістам каналів, які виробляють телемарафон “Єдині новини”. Онлайн-медіа та інших каналів, які не входять у марафон, у списку немає.

Про списки тих, кому дозволено працювати в “червоній зоні”, журналісти дізналися від колег, чиї імена потрапили до цього переліку, а документ, за словами медійників, засекречений.

Інформацію про існування списків підтвердила журналістка Анастасія Горпінченко. Вона виклала копію електронного листування з пресофіцером однієї з бригад (без прізвища), який написав у повідомленні, що “ситуація змінилася”, тож тепер пресофіцери можуть працювати лише з тими, хто працює над контентом “Єдиних новин”.

Джерело: фейсбук-сторінка Анастасії Горпінченко

Звернення воєнних кореспондентів

“Ми кореспонденти, які висвітлюють російсько-українську війну. Ми знімаємо. Фотографуємо. Пишемо тексти і записуємо аудіоісторії. Із 2014 року, а не з 24 лютого 22-го, говоримо про військових на передовій і цивільних у прифронтових містах і селах. І це для нас більше, ніж просто робота. Це наш внесок у майбутню перемогу України. І наша можливість помститися за тих, кого в нас назавжди забрали вороги. За дев’ять років російсько-української війни ми не просили в держави пільг, нагород чи страховок.

Натомість завжди й усюди наполягали на можливості виконувати свою місію. Ми маємо акредитації від Міністерства оборони. Відповідні навички й досвід. Засоби захисту. А також кредит довіри від військових, з якими співпрацюємо не один рік. Але замість протистояти росіянам тепер ми також вимушені протистояти системі української влади, яка намагається цензурувати війну. Заборона працювати в “червоній зоні”, у якій, між іншим, досі залишаються цивільні жителі. Додаткові дозволи для потрапляння в окремі міста. Створення списків журналістів, яких пускатимуть навіть у “червону зону”. І найперше відсутність діалогу, пояснень і будь-якої аргументації.

Основна проблема в тому, що більша частина фронту закрита для всіх журналістів. Ми розуміємо військову необхідність окремих обмежень, але наявні натепер забирають у нас змогу працювати. Наразі на фронті виникла суттєва проблема з нашою роботою, оскільки фактично в журналістів залишилося знімання лише артилерії та тилу. Окремі ділянки фронту залишаються повністю закритими для преси. Свобода слова є цінністю, за яку ми боремось. Фіксація війни необхідна частина інформаційної війни та нашої інформаційної спадщини, оскільки саме на основі роботи журналістів створюється майбутня кінохроніка війни. Ми не хочемо потрапити до списку “своїх”. Ми мріємо, щоб в Україні взагалі не було таких списків. Ми не вимагаємо преференцій. Але вимагаємо поваги до своєї роботи та можливості й надалі її виконувати”.

Відеозвернення записали: Анна Кудрявцева, 5 канал; Костянтин Мельников, “Факти”, ICTV; Мар’ян Кушнір, “Радіо Свобода”; Анастасія Федченко, “Новинарня”; Стас Кухарчук, “Інтер”; Юлія Кирієнко, ТСН, 1+1; Тетяна Наконечна, “Факти”, ICTV; Ігор Левенок, “Інтер”; Єгор Логінов, “Донбас. Реалії” (проєкт “Радіо Свобода”); Олена Максименко, журналістка-фрилансерка; Руслан Смещук, “Інтер”; Олег Корнієнко, “Факти”, ICTV; Євгенія Китаїва, 5 канал, Ольга Омельянчук, “Радіо Свобода”.

Також у записі відеозвернення взяла участь спеціальна кореспондентка ТСН, 1+1, Наталія Нагорна.

Нагадаємо, що в Україні з 3 березня змінили правила отримання журналістами акредитації під час дії воєнного стану.

Водночас командувачі в районах відповідальності отримали право визначати “червону”, “жовту” та “зелену” зони для роботи медійників. У “червоній” медійникам працювати заборонено, в “жовтій” можна перебувати лише в супроводі пресофіцера або іншої уповноваженої особи, у “зеленій” можна працювати вільно.

Згодом очільниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк повідомила, що Збройні сили України здатні забезпечити супровід акредитованих представників засобів масової інформації для роботи в так званій жовтій зоні.

Водночас із критикою нового порядку акредитації журналістів і зонування територій, де ведуться бойові дії, виступили Медіарух, Комітет захисту журналістів та “Репортери без кордонів”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter