Влада не має перешкоджати роботі журналістів з висвітлення бойових дій – “Репортери без кордонів”

Дата: 21 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” (RSF) закликала українську владу зняти надмірні обмеження для роботи журналістів з висвітлення бойових дій.

Відповідну заяву RSF розмістила у твіттері.

Фото: Сергій Михальчук

“Журналістам закрили доступ до приблизно п’ятдесяти населених пунктів. “Репортери” обурені цими надмірними обмеженнями та закликають владу якнайшвидше зняти їх, щоб журналісти могли працювати далі”, – пишуть представники організації.

Нагадаємо, що в Україні з 3 березня змінили правила отримання журналістами акредитації під час дії воєнного стану.

Серед іншого командувачі в районах відповідальності отримали право визначати “червону”, “жовту” та “зелену” зони для роботи медійників.

Водночас у разі порушень правил роботи представників медіа, крім скасування акредитації, новими правилами передбачена можливість зупинення її дії на час з’ясування обставин порушення.

Також рішенням Міноборони запровадили прескарту нового зразка зі строком дії до шести місяців, попередні прескарти діятимуть до 1 травня 2023 року.

19 березня Донецька обласна військова адміністрація оприлюднила заяву, в якій визначили “червону”, “жовту” та “зелену” зони для роботи представників акредитованих ЗМІ з 18 по 25 березня 2023 року. Зонування може змінюватися щотижня.

Свою незгоду з порядком зонування висловили члени Медіаруху, українські та іноземні журналісти. Вони заявили про неприпустимість нових обмежень роботи медіа під час дії воєнного стану та закликали зняти надмірні заборони.

Як пояснили в Медіарусі, у “червоній зоні” робота журналістів заборонена, у “жовтій” можлива лише в супроводі пресофіцера, а в “зеленій” можлива без обмежень. Водночас, за попередньою інформацією, до “червоної зони” потрапила вся лінія фронту, а також деокуповані населені пункти. До “жовтої” – численні мирні населені пункти, де працюють місцеві медіа та регіональні журналісти, а також обласні центри Херсон і Миколаїв.

Автори заяви кажуть, що робота медіа та журналістів є особливо важливою зараз, “коли увага світової спільноти до України поступово згасає”, а тому кроки, які журналісти називають необачними, справлять негативний вплив на імідж і підтримку України у світі.

“Ці зміни вдарять і по українських, і по іноземних журналістах, які ризикують своїм життям, щоб розповідати українцям і світу про російську агресію та її жахливі наслідки”, – заявили медійники. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter