Медіарух закликав зняти надмірні обмеження з роботи журналістів в Україні: у чому річ?

Дата: 21 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Учасники Медіаруху, українські та іноземні журналісти заявляють про неприпустимість нових обмежень роботи медіа під час дії воєнного стану та закликають зняти надмірні заборони. 

Відповідну заяву опублікували на сайті Інституту масової інформації. 

Фотожурналіст Євгеній Малолєтка біжить від вогню на полі, що палає внаслідок російського обстрілу. Фото: АР

З початку березня в Україні змінили правила отримання журналістами акредитації під час дії воєнного стану та ввели “зонування”. 

Як пояснюють члени Медіаруху, у “червоній зоні” робота журналістів заборонена, у “жовтій” можлива лише в супроводі пресофіцера, а в “зеленій” можлива без обмежень. Водночас, за попередньою інформацією, до “червоної зони” потрапила вся лінія фронту, а також деокуповані населені пункти. 

“Навіть під час контрнаступів улітку та восени від медіа було закрито лише окремі ділянки, де тривали активні операції, а не весь фронт узагалі”, – нагадують медійники. 

Медіарух наголошує, що до так званої жовтої зони потрапили численні мирні населені пункти, де працюють місцеві медіа та регіональні журналісти, а також обласні центри Херсон і Миколаїв.

“У ЗСУ немає достатньої кількості пресофіцерів, щоб супроводжувати в “жовтих зонах” узагалі всіх журналістів і всі знімальні групи, включно з регіональними, які часто не мають на меті висвітлення діяльності Сил Оборони України або не потребують доступу на військові обʼєкти”, – пояснюють вони. 

Автори заяви кажуть, що робота медіа та журналістів є особливо важливою зараз, “коли увага світової спільноти до України поступово згасає”, а тому кроки, які журналісти називають необачними, справлять негативний вплив на імідж і підтримку України у світі.

“Ці зміни вдарять і по українських, і по іноземних журналістах, які ризикують своїм життям, щоб розповідати українцям і світу про російську агресію та її жахливі наслідки”, – нагадують медійники. 

Зі схожою заявою до української влади вже також виступила організація “Репортери без кордонів”.  

Нагадаємо, що правоохоронці зареєстрували щонайменше 54 воєнні злочини щодо журналістів, з них – 29 випадків загибелі медійників, 17 поранень, а також 12 фактів позбавлення волі на тимчасово окупованих територіях.

Фото обкладинки: Любомира Ремажевська

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter