В Україні зареєстрували 54 воєнні злочини проти журналістів

Дата: 17 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Українські правоохоронці зареєстрували 54 воєнні злочини відносно журналістів, з них — 29 випадків загибелі медійників, 17 поранень, 12 фактів позбавлення волі на тимчасово непідконтрольній території держави.

Про це повідомив заступник голови Національної поліції України – керівник Головного слідчого управління Максим Цуцкірідзе під час круглого столу за ініціативи Національної спілки журналістів.

Максим Цуцкірідзе. Джерело: Національна поліція України

Він зазначив, що більшість кримінальних проваджень, де фігурують постраждалі журналісти, за підслідністю направляються в Службу безпеки України. У таких випадках поліція готова максимально сприяти розслідуванню у спільних слідчо-оперативних групах.

Слідчі підрозділи поліції зараз розслідують десять таких проваджень, заступник голови Нацполіції зупинився на конкретних випадках.

Щодо викрадення на Херсонщині та позбавлення волі журналіста газети “Новий день” Олега Батуріна: “Він визволений і надає покази про представників окупаційної влади Херсона, які сприяли збройним силам Російської Федерації у позбавленні його волі. Двом особам, які дали інформацію, що це журналіст, який сприяє об’єктивній подачі інформації про російське вторгнення, заочно повідомлено про підозру”.

За словами Максима Цуцкірідзе, також розслідується загибель начальника пресслужби об’єднаної штурмової бригади ЗСУ Юрія Лелявського, розстріл російськими військовими журналіста Сергія Пущенка, який служив у теробороні на Київщині.

Водночас правоохоронець повідомив, що доля 12 журналістів, які зараз перебувають на непідконтрольній території, частково невідома, хтось з них знаходиться в полоні, усі ці факти розслідуються.

Він також проінформував про роботу слідчих підрозділів Нацполіції з документування воєнних злочинів РФ в цілому. За час повномасштабної війни розпочато 66 700 кримінальних проваджень, правова кваліфікація більшості з них — порушення законів та звичаїв війни.

Цуцкірідзе розповів про роботу поліції на деокупованих територіях, де поліція виявляє “найбільше жахіть”: “Це і масові поховання, і місця тимчасового тримання наших громадян, в тому числі й журналістів”.

За його інформацією, найбільші масові поховання виявили в Ізюмі на Харківщині, де загинула 941 людина, та в Київській області, де виявлено тіла 1374 людей.

Крім того, поліція зафіксувала 25 катівень та місць несвободи в Харківській області, 16 — в Херсонській, 3 — Київській області та 6 — на інших територіях, які були окуповані.

Нагадаємо, що коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортацію до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.
  • Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

    Теги: вбивство, війна в Україні, війна з Росією, воєнні злочини, журналісти, міжнародні злочини, національна поліція, поліція, свобода слова
    Поділитися:
    Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

    Читайте також