Комітет захисту журналістів закликав не заважати українським медіа висвітлювати ситуацію на фронті

Дата: 24 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Запроваджені в Україні “зони” для роботи акредитованих представників медіа у зоні бойових дій не мають заважати журналістам висвітлювати ситуацію на фронті.

Про це йдеться у заяві Комітету захисту журналістів (CPJ).

Місто Бахмут на Донеччині, березень 2023 року. Джерело: n-tv.de

Правила забороняють журналістам працювати в “червоній” зоні, яка вважається найбільш небезпечною. В “жовтій” можна працювати лише у супроводі військового пресофіцера, у “зеленій” зоні медійники мають право працювати вільно.

Право визначати зони для перебування представників ЗМІ в районі відповідальності отримали керівники та командири оперативно-стратегічних угруповань військ.

Водночас керівниця ГО “Інститут масової інформації” (ІМІ) Оксана Романюк розповіла CPJ, що наявне на сьогодні зонування фактично забороняє журналістам висвітлювати ситуацію на лінії фронту. За її словами, IMI, інші медіаорганізації та журналісти впродовж тривалого часу вели переговори з владою про умови роботи ЗМІ у воєнний час.

Медійники рекомендували зональний підхід, але з використанням “червоних зон” лише в дуже виняткових випадках. Однак зараз до червоної зони віднесені понад кілька десятків населених пунктів.

Головна редакторка видання “Заборона” Катерина Сергацкова у коментарі CPJ висловила думку, що розглядає правила зонування як спробу “встановити більший контроль над журналістами”.

Програмний директор CPJ Карлос Мартінес де ла Серна наголосив на тому, що українська влада має надати журналістам можливість продовжувати виконувати важливу роботу з висвітлення вторгнення Росії в Україну і утримуватися від ухвалення правил, що заважають висвітлювати війну.

На думку CPJ, військове командування має проконсультуватися з місцевими журналістами та пресгрупами, щоб розробити правила, які забезпечуватимуть безпеку репортерів і водночас дозволять їм вільно працювати.

CPJ надіслав лист на електронну пошту Міністерства оборони України та регіональним командуванням із запитом на коментар, але станом на 23 березня 2023 року відповіді не отримав. 

Раніше зняти надмірні обмеження для роботи журналістів з висвітлення бойових дій українську владу закликала  Міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” (RSF).

Нагадаємо, що в Україні з 3 березня змінили правила отримання журналістами акредитації під час дії воєнного стану.

Поміж іншим командувачі в районах відповідальності отримали право визначати “червону”, “жовту” та “зелену” зони для роботи медійників.

Водночас у разі порушень правил роботи представників медіа, крім скасування акредитації, новими правилами передбачена можливість зупинення її дії на час з’ясування обставин порушення.

Також рішенням Міноборони запровадили прескарту нового зразка зі строком дії до шести місяців, попередні прескарти діятимуть до 1 травня 2023 року.

19 березня Донецька обласна військова адміністрація оприлюднила заяву, в якій визначили “червону”, “жовту” та “зелену” зони для роботи представників акредитованих ЗМІ з 18-го по 25 березня 2023 року. Зонування може змінюватися щотижня.

Свою незгоду з порядком зонування висловили члени Медіаруху, українські та іноземні журналісти. Вони заявили про неприпустимість нових обмежень роботи медіа під час дії воєнного стану та закликали зняти надмірні заборони.

“Ці зміни вдарять і по українських, і по іноземних журналістах, які ризикують своїм життям, щоб розповідати українцям і світу про російську агресію та її жахливі наслідки”, – заявили медійники. 

Очільниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня України капітан 1 рангу Наталія Гуменюк заявила, що Збройні сили України здатні забезпечити супровід акредитованих представників засобів масової інформації для роботи в так званій жовтій зоні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter