Масована ракетна атака на Україну: вибухи в Києві, Дніпрі, Львові та інших містах

Дата: 10 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Російська армія вночі та зранку 10 жовтня завдала масованого ракетного удару по багатьох регіонах України, зокрема Києву та Київщині, Запоріжжі, Полтавщині, Дніпру та Дніпропетровщині, Львову, Миколаєву, Тернополю та Хмельницькому, Житомирщині та Сумщині (дані станом на 12.30). Є загиблі та потерпілі.

Про це повідомляють місцеві органи влади.

Наслідки російського обстрілу Шевченківського району Києва. Фото: Суспільне

У Києві під час повітряної тривоги пролунали вибухи. Про це повідомляють місцеві мешканці в соцмережах. Вибухи чули на Позняках, Петропавлівській Борщагівці та інших районах столиці, а також у Вишневому на Київщині, пише ТСН.

Міський голова Києва Віталій Кличко повідомив, що внаслідок обстрілу є кілька влучань в об’єкти критичної інфраструктури міста.

За повідомленням радника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка, одна з ракет упала біля пам’ятника Михайлу Грушевському на вулиці Володимирській у центрі столиці.

За даними речниці Управління ДСНС столиці Світлани Водолаги, внаслідок ракетного удару по столиці, за попередніми даними, загинуло від п’яти до восьми осіб. Ще понад 20 людей поранені. За її словами, понад 20 потерпілих – лише на одній локації в столиці. Точна кількість жертв встановлюється.

Голова Київської ОВА Олексій Кулеба розповів про ситуацію в регіоні: практично по всій області працювало ППО, є збиті ракети.

“Маємо прильоти по приватному сектору у двох громадах. Є постраждалі”,написав він у власному телеграм-каналі.

Близько 1-ї години ночі російські окупанти вчинили ракетний обстріл Миколаєва. По місту випустили десять ракет С-300, повідомив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім. Попередньо – без жертв.

У Тернополі та Львові вранці 10 жовтня також було чутно вибухи, повідомили очевидці. Зокрема, у Львові, за словами людей, пролунало кілька вибухів. У соцмережах пишуть, що нібито після одного з них зникло світло в деяких районах, є проблеми з інтернетом.

Обстріл Львова підтвердив міський голова Андрій Садовий у своєму телеграм-каналі. 

Деякі вибухи, які чули у Львові, могли бути в області. За словами голови Львівської ОВА Максима Козицького, там працювала ППО. Ворог завдав удару по об’єктах енергетичної інфраструктури, уточнив він.

Близько десяти прильотів зафіксовано вночі в Запоріжжі. Внаслідок атаки росіян знову зруйновано багатоповерховий житловий будинок. Про це повідомив очільник Запорізької ОВА Олександр Старух. За його словами, є потерпілі. На місті трагедії працюють рятувальники, медики, усі відповідні служби.

У Дніпрі зранку 10 жовтня пролунали вибухи після оголошення повітряної тривоги; над містом піднявся стовп диму. Про це повідомили місцеві мешканці в мережі. Міський голова Борис Філатов підтвердив атаку росіян і закликав усіх лишалися в укриттях.

Масового ракетного удару зранку зазнала Дніпропетровщина. Є загиблі та поранені. На місцях ударів працюють екстрені служби, повідомив голова обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

У Кременчуцькому районі на Полтавщині також пролунали вибухи. Про це повідомив очільник Полтавської ОВА Дмитро Лунін. Інформація щодо руйнувань та жертв уточнюється.

Уранці під час оголошення повітряної тривоги в Хмельницькому пролунав звук вибуху. За інформацією голови Хмельницької ОВА Сергія Гамалія, тут спрацювала система ППО.

Згодом він уточнив, що є інформація про удари по об’єктах інфраструктури області,  внаслідок прильотів на території Хмельницької ОТГ є перебої з постачанням електроенергії.

На Одещині силами ППО збили три ракети та п’ять дронів-камікадзе, повідомив очільник ОВА Максим Марченко.

У Конотопі Сумської області було чутно вибухи, також росіяни завдали ударів по Житомирщині. На Сумщині після обстрілу в усіх районах зафіксовано перебої зі світлом, подекуди через це є проблеми з водопостачанням, у Конотопі постраждали два об’єкти інфраструктури, повідомив очільник ОВА Дмитро Живицький.

Також ворог завдав удару по енергетичній інфраструктурі Житомирщини.

“Частину споживачів вже переведено на резервні джерела живлення. Роботи з ліквідації наслідків тривають”,написав голова місцевої ОВА Віталій Бунечко у телеграм-каналі.

Станом на 12 годину, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що Росія випустила по території України 75 ракет, 41 з них знешкодили сили української ППО.

Нагадаємо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортацію до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter