В українському посольстві в Астані кримчани намагаються оформити закордонні паспорти

Дата: 04 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Громадяни України, які виїхали з тимчасово окупованого Криму до Астани, зібралися перед посольством України. Вони прагнуть отримати закордонні паспорти для подальшого виїзду до “третіх країн”.

Про це повідомляє “Радіо Азаттик”.

Консул України в Казахстані Іван Алмаші в коментарі казахській службі “Радіо Свобода” заявив, що посольство “намагатиметься допомогти всім, чим зможе, незалежно від того, які в них є документи”

“Якщо вони надають паспорт громадянина України й з громадянства України не виходили, то вони громадяни України. Людей (що стоять у черзі. – Прим. ред.) дуже багато. Моє завдання полягає в тому, щоб вони мали легальні документи. Допомагаємо, щоб вони могли тут визначити, чи рухатися далі. Ми повинні все перевірити і, якщо можливо, всім їм оформити: кому закордонний паспорт, кому посвідчення про повернення. Все залежить від того, які документи мають”, цитує Івана Алмаші видання.

Серед охочих отримати закордонні паспорти – кримські татари. Однією з причин виїзду називають часткову мобілізацію. 

Як відомо, ранці 21 вересня в Росії оголосили про початок часткової мобілізації. Російське керівництво переконує, що призову на військову службу підлягатимуть лише ті росіяни, які перебувають у запасі, і передусім ті, хто проходив службу в лавах збройних сил, має певні військово-облікові спеціальності та відповідний досвід.

За словами міністра оборони Росії Сергія Шойгу, призвати планують 300 тисяч росіян. Утім, за даними джерел “Нової газети”, насправді йдеться про 1 млн росіян. 

Для тих кримчан, які хочуть уникнути мобілізації, Прокуратура АРК відкрила гарячу лінію. Звернення приймають у Telegram, Viber, WhatsАpp і Signal за номером +38 (096) 700 16 00.

Крім того, через загрозу життю та здоров’ю українських громадян у Криму та на інших тимчасово окупованих територіях України МЗС України також надало детальні роз’яснення щодо особливостей в’їзду, транзитного проїзду, виїзду громадян України через Грузію, Азербайджан та Казахстан.

 

Також з питань в’їзду / виїзду та перебування в цих та інших країнах громадянам України в Криму радять звертатися до координаційного центру:

  • за телефонами: +38 (050) 851 82 94 (WhatsApp, Telegram); +38 (063) 576 77 40 (WhatsApp, Telegram);
  • електронною поштою: yardimlashma2022@gmail.com;
  • на фейсбук-сторінку координаційного центру Меджлісу з гуманітарних питань;
  • або телеграм-канал координаційного центру Меджлісу.

Серед іншого мешканці тимчасово окупованого Криму, які в’їхали на територію Казахстану, зможуть отримати необхідні консультації в координаторів:

  • місто Астана: Руслан Маштаков, тел. +7 (701) 812 13 13;
  • місто Алмати: Уріє Курташирова, тел. +7 (777) 757 80 07; Лілія Алімова, тел. +7 (701) 789 06 98.

Водночас Мінреінтеграції просить громадян, якщо відомо про факти примусової депортації дорослих чи дітей до Російської Федерації, повідомляти про це на спеціальну цілодобову гарячу лінію 16-48 або на адресу nib@gov.ua. Для дзвінків з-за кордону звертайтеся за телефоном +38 (044) 287-81-65. Щодо дітей – також на державний портал “Діти війни“.

Напередодні повідомлялося, що з тимчасово окупованого РФ Криму на територію Казахстану виїхали вже понад тисячу громадян України. Це люди, яким вдалося самоевакуюватися, щоб уникнути насильницької мобілізації до російської армії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter