В Україні відкрили гарячу лінію для кримчан, які намагаються уникнути мобілізації до російської армії

Дата: 28 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Прокуратура Автономної Республіки Крим та м. Севастополя відкрила гарячу лінію для мешканців тимчасово окупованого Криму, які намагаються уникнути незаконної мобілізації до російської армії.

Про це інформує пресслужба українського відомства.

У разі отримання повістки з військкомату або якщо громадянам відомі відомості про інших примусово мобілізованих, їх просять надсилати інформацію до прокуратури автономії.

Задля цього функціонує гаряча лінія +38 (096) 700 1600, зокрема у месенджерах Telegram, Viber, Whatsapp та Signal.

Також інформацію можна надіслати на електронні пошти park.zvern@gmail.com та appeal@ark.gp.gov.ua, йдеться в повідомленні.

Українська прокуратура рекомендує жителям півострова за можливості “будь-яким способом покидати територію Криму, ухилятися від отримання повісток та походів до військкоматів”.

Якщо все-таки вас примусово мобілізували, саботуйте накази російських військових. Не вчиняйте дій, що можуть призвести до жертв серед цивільного населення або руйнування цивільної інфраструктури. Адже в такому випадку ви будете відповідати за свої дії як воєнний злочинець, навіть якщо вас мобілізували примусово. За найменшої можливості здавайтесь у полон Збройним Силам України.

Прокуратура АРК

У відомстві зазначили, що якщо кримчанин добровільно приєднається до збройних сил Росії та візьме участь у війні проти України, то його дії будуть кваліфіковані як “злочин проти основ національної безпеки” України.

Читати також: Що робити, якщо вас мобілізують до збройних сил РФ в Криму

Напередодні повідомлялося, що понад 200 незаконних повісток Росія надіслала людям у тимчасово окупованому Криму, які не підходять під критерії мобілізації. 

Раніше в Мінінтеграції заявили, що громадянам України, які тікають із Криму від незаконної мобілізації в збройні сили Росії, допоможуть у Казахстані. 

Крім того, через загрозу життю та здоров’ю українських громадян у Криму та на інших тимчасово окупованих територіях України МЗС України також надало детальні роз’яснення щодо особливостей в’їзду, транзитного проїзду, виїзду громадян України через Грузію, Азербайджан та Казахстан.

 

Нагадаємо, вранці 21 вересня в Росії оголосили про початок часткової мобілізації. Російське керівництво переконує, що призову на військову службу підлягатимуть лише ті росіяни, які перебувають у запасі, і передусім ті, хто проходив службу в лавах збройних сил, має певні військово-облікові спеціальності та відповідний досвід.

За словами міністра оборони Росії Сергія Шойгу, призвати планують 300 тисяч росіян. Утім, за даними джерел “Нової газети”, насправді йдеться про 1 млн росіян. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter