Понад 1000 українців виїхали з тимчасово окупованого Криму до Казахстану 

Дата: 30 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

З тимчасово окупованого РФ Криму на територію Казахстану виїхали вже понад 1000 громадян України. Це люди, яким вдалося самоевакуюватися, щоб уникнути насильницької мобілізації до російської армії. 

Про це повідомив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

За його словами, кількість кримчан постійно збільшується, оскільки значна частина людей ще в дорозі.

“Переважна більшість громадян України, які в’їхали на територію Казахстану (в’їхати в інші країни вони не могли через відсутність закордонних паспортів громадян України), вже на сьогодні опинилися у вкрай скрутній ситуації: внаслідок довгої дороги у них закінчилися кошти, вони позбавлені даху над головою, вони в невіданні, яким чином зможуть потрапити на територію України тощо”, зазначив він.

Чубаров додав, що Координаційний центр Меджлісу кримськотатарського народу з гуманітарних питань в ручному режимі намагається розв’язувати термінові питання, але тут давно слід застосовувати повноваження Української держави.

“Необхідно якнайшвидше створити Міжвідомчу робочу групу (МЗС, Мін’юст, МВС, ДМС, Представництво Президента України в АРК, Прикордонна служба, Меджліс кримськотатарського народу тощо), яка в терміновому режимі прийматиме рішення з питань допомоги громадянам України – жителям тимчасово окупованого Криму, які самоевакуювалися, щоб уникнути примусової мобілізації в російську армію, в їх поверненні в Україну”, зазначив голова Меджлісу кримськотатарського народу.

Днем раніше Чубаров повідомив, що вже декілька діб сім’ям українців жителям окупованого Криму, які самоевакуюються з півострова, не дозволяють перетинати кордон інших держав.

Нагадаємо, за вісім днів від того, як влада у Росії оголосила так звану “часткову мобілізацію”, з РФ до інших країн поїхали більше чоловіків ніж залучили до воєнних дій у лютому. 

Влада РФ не називає точної кількості тих, хто втік з країни, однак журналісти, посилаючись на дані з держав, куди їдуть росіяни, зазначали, що лише до Казахстану поїхали щонайменше 98 тисяч чоловіків. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter