Спецслужби РФ завербували нардепа Деркача для захоплення України – СБУ

Дата: 24 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Правоохоронці викрили агентурну мережу Головного розвідувального управління РФ, до якої входив народний депутат України Андрій Деркач. Вона повинна була допомагати Росії в захопленні України.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Фото: “Українська правда”

До складу агентурної мережі входив народний депутат Андрій Деркач, який перебуває під санкціями РНБО. За даними слідства, народний обранець курував створенням низки приватних охоронних підприємств у різних областях, щоб використати ці структури для швидкого захоплення України. Стосовно нього розпочато досудове розслідування.

“Оперативна розробка мережі велася давно, але остаточно СБУ нейтралізувала її на початку війни, затримавши колишнього помічника нардепа Ігоря Колеснікова. Власне, він, являючись негласним співробітником головного управління генерального штабу збройних сил РФ із позивним “Ветеран”, був зв’язківцем і фінансовим кур’єром між спецслужбами РФ і Деркачем”, – зазначає СБУ.

За словами Колеснікова, Деркача завербували у 2016 році. З ним особисто працювало вище керівництво розвідки – начальник управління Ігор Костюков і його перший заступник Володимир Алексєєв.

За інформацією СБУ, Деркач отримував кошти від генштабу збройних сил Росії для створення приватних охоронних структур, які ворог планував використати для захоплення України. На реалізацію своїх планів розвідувальне управління виділяло по 3–4 мільйони доларів США раз на кілька місяців, значну частину цих коштів Деркач залишав собі.

Колесніков після затримання пішов на угоду зі слідством і надав свідчення про діяльність мережі та відведену їй роль у підготовці до повномасштабної війни. У травні суд оголосив йому вирок за державну зраду.

“Під час входження військ, коли буде зрозуміло, що міста здаються, ці ЧОПи (рос. “частные охранные предприятия”) повинні були забезпечувати проходження техніки, сідати на броню з російськими прапорами і таким чином забезпечувати мирний вхід у міста”, – деталізував Колесніков.

За його словами, розвідка РФ при захопленні Києва планувала використовувати дві бригади спецпризначенців і сили спецоперацій, які мали зайти з території Білорусі. Звідти швидко просунутися до Києва, захопити урядовий квартал і зібрати віче у Верховній Раді, яке б проголосувало за створення нового уряду. Українські захисники зірвали ці плани.

Тривають слідчі дії з метою притягнення до відповідальності усіх причетних до цієї агентурної сітки.

Нагадаємо, 21 червня Служба безпеки України викрила російських агентів у складі Кабінету Міністрів і Торгово-промислової палати. Ці посадовці передавали ворогу різну розвідінформацію: від стану обороноздатності до облаштування держкордону та персональних даних українських правоохоронців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter