На Житомирщині російські військові пошкодили 120-річну церкву

Дата: 03 Травня 2022
A+ A- Підписатися

На Житомирщині, у селі Нова Буда, внаслідок російських обстрілів пошкодженою залишилася Свято-Хрестовоздвиженська церква.

Про це повідомили в поліції Житомирської області. 

Фото: Поліція Житомирської області

Інцидент трапився ще 1 березня. Того дня, після 14-ї години, один з уламків російського снаряда впав посеред дороги перед будівлею храму, а іншими посікло дах прицерковної каплиці й довколишні дерева. Окрім цього, вибухова хвиля вибила шибки практично в усіх вікнах споруди.

Внаслідок інциденту постраждав місцевих житель – 52-річний Микола Ковальчук. Він проживає поряд з церквою і проходив у день падіння снаряда повз дорогою в магазин:“Мене зачепило… Розсікло голову, наклали шви… Чув гуркіт і не встиг навіть зрозуміти, як ударило і відкинуло мене в бік кущів”. 

За попередніми висновками фахівців ДСНС, які разом з поліцейськими проводили огляд місця події, того дня на території впали уламки російської авіаракети. Збереглося навіть маркування дати її виготовлення.

Правоохоронці кваліфікували подію за статтею щодо порушення законів та звичаїв війни.

Фото: Поліція Житомирської області

Перші згадки про Свято-Хрестовоздвиженську церкву датуються 1900 роком.

Нагадаємо, що від початку повномасштабного вторгнення в Україну російські військові частково пошкодили або повністю знищили сотні пам’яток та об’єктів культури. Побачити їх ви можете на спеціальній інтерактивній мапі.

Ви можете не тільки переглядати перелік знищених та пошкоджених об’єктів культури, але й допомогти фіксувати такі злочини. Для цього необхідно перейти за посиланням та: 

  • залишити інформацію про себе;
  • описати порушення із зазначенням точного місця та всіх деталей (потерпілі, пошкодження тощо);
  • завантажити фото- або відеодокази.

Повідомляти можна й про ті факти, які ви виявили, наприклад, у мережі, однак яких досі немає в переліку. 

Фотографія обкладинки: Поліція Житомирської області 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter