Кримського політв’язня Джеляла утримують у “найсуворішій ізоляції від зовнішнього світу” – Полозов

Дата: 20 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Кримськотатарського політики Нарімана Джеляла, якого окупаційні силовики у Криму затримали у “справі про диверсію на газопроводі”, утримують “у найсуворішій ізоляції від зовнішнього світу”.

Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомив його адвокат Микола Полозов після зустрічі з підзахисним у СІЗО Сімферополя.

Наріман Джелял

Він повідомив, що у громадянина України немає ані газет, ані радіо, ані телевізора.

“За місяць йому передали лише п’ять листів (попри те, що в СІЗО у цензорів лежить величезна пачка з десятків, якщо не сотні листів, які йому надіслали друзі, знайомі та просто небайдужі люди). Зрозуміло, що це завдання, яке поставила собі влада – заглушити голос Нарімана, тотально ізолювати його. Зробити вигляд, ніби його немає”, – написав Полозов.

Адвокат розповів, що останнім часом Наріман читав багато книг із тюремної бібліотеки.

За його словами, проблему з опаленням у камері Джеляла “загалом вирішили та додатково видали обігрівач”.

“В іншому, у його тюремному побуті все без істотних змін. Його так само тримають у так званому “спецблоці” для особливо небезпечних арештантів, і він так само в маленькій двомісній камері з ще одним ув’язненим. Відносини у них добрі. Чекає на вручення обвинувального висновку, після його підписання прокурором”, – сказав захисник. 

Російські тюремники публічно не коментують заяву Полозова.

Як відомо, у ніч проти 4 вересня російські силовики провели обшук у Нарімана Джеляла, кримськотатарського політика, викладача, політолога і журналіста, заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу. 

Також 3 та 4 вересня в Криму співробітники ФСБ обшукали помешкання та затримали чотирьох кримських татар: Асана Ахтемова, Азіза Ахтемова, Шевкета Усеїнова та Ельдара Одаманова. Усіх затриманих окупаційна влада пов’язує з нібито диверсією на газопроводі біля села Перевальне під Сімферополем. Наразі невідомо, чи дійсно було пошкодження газопроводу. 

7 вересня ФСБ оприлюднила заяву, у якій звинуватила затриманих у диверсії на замовлення Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України та Меджлісу. Російські ЗМІ також поширили відео ФСБ з нібито “зізнаннями” заарештованих у Сімферополі 6 вересня кримчан Азіза й Асана Ахтемових. ГУР Міноборони України відкинуло обвинувачення ФСБ щодо нібито причетності відомства до пошкодження газопроводу в Перевальному.

У листопаді поточного року окупанти висунули Наріману Джелялу чергове звинувачення – у контрабанді вибухового пристрою, тому Джелялу тепер загрожує до 20 років позбавлення волі

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter