Джоан Роулінг знову звинуватили у трансфобії

Дата: 16 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Британську письменницю Джоан Роулінг звинуватили у трансфобії через публікацію у твіттері, в якій вона прокоментувала новину про те, що поліцейські у Шотландії реєструватимуть стать ґвалтівників згідно з їхнім гендерним самовизначенням. 

Допис письменниця зробила 12 грудня. 

Роулінг поширила посилання на матеріал, в якому йшлося про впровадження нової політики урядом Шотландії, яка серед іншого має полегшити процес юридичного переходу для трансгендерних людей. Ці ідеї посадовців критикує частина феміністок, які переконані, що трансгендерних жінок не слід вважати жінками.  

Твіт Роулінг супроводила цитатою з роману “1984” Джорджа Оруэлла.

“Війна – це мир. Свобода – рабство. Невігластво – сила. Людина з пенісом, яка вас зґвалтувала, — жінка”, – написала вона. 

Публікація обурила чимало користувачів мережі, які розповіли про це Роулінг у коментарях. 

“Не знаю, чи варто дивуватися зараз, але мене щоразу так сильно розчаровує те, ким ви стали. Ви стверджуватимете, що виступаєте за здоровий глузд і захищаєте жінок, але насправді ви просто використовуєте це як виправдання, щоб розпалювати ненависть і нападати на маргіналізовану спільноту. Це сумно”,йдеться в одному з них.

Роулінг не вперше звинувачують у трансфобії. Почалося все ще наприкінці 2019-го, коли вона опублікувала у твіттері слова на підтримку жінки Маї Форстейтер. Ту звільнили з роботи через критичні публікації щодо статі та гендеру, однак згодом суд постановив, що зробили це незаконноі Рішення у справі, як зазначали судді, не означає, що люди, які мають гендернокритичні переконання, можуть безкарно вживати неправильні займенники чи інші гендерномарковані слова, посилаючись на когось, особливо трансгендерів..  

Джоан Роулінг. Фото: Joel C Ryan/AP

Одягайтеся як хочете. Називайте себе як завгодно. Спіть з будь-ким дорослим, хто дає на це згоду. Живіть щасливо в мирі та безпеці. Але виганяти жінку з роботи за слова про те, що стать справді існує?” – написала тоді Роулінг.

Влітку 2020-го письменницю звинуватили у трансфобії вже через серію твітів, в яких вона коментувала статтю порталу Devex “Створення рівноправного світу після коронавірусу для тих, хто має менструацію”. У матеріалі йшлось про гендерні аспекти пандемії коронавірусу та небезпеки, з якими стикаються жінки на карантині.

“Ті, хто має менструацію. Здається, є якесь інше слово для цього. Допоможіть згадати”, — йшлось у дописі Роулінг, який вона також супроводила кількома спотвореними варіантами слова “жінка”.

Реагуючи на звинувачення, Роулінг переконувала, що не є трансфобкою, однак невдовзі її позбавили правозахисної премії, а деякі з колег, зокрема актори фільму за серією її книг “Гаррі Поттер”, виступили з осудом позиції авторки. 

Причиною звинувачень на адресу письменниці були не тільки публікації у твіттері. У центрі сюжету однієї з її книжок знаходиться серійний убивця, який переодягається в жіночу сукню, щоб видаватися своїм жертвам менш небезпечним. Це, на думку критиків, транслює поширене серед частини трансфобів упередження про те, що трансжінки загрожують безпеці інших жінок.

Цього року Роулінг повідомила про те, що отримує погрози від своїх критиків, та нібито звернулась до поліції після того, як у мережі опублікували її домашню адресу. 

Нагадаємо, 2019 року Всесвітня організація охорони здоров’я вилучила трансгендерність із переліку психічних розладів, але досі транслюди продовжують стикатися з дискримінацією у всьому світі та стають жертвами вбивств на ґрунті ненависті.

Не становить винятку й Україна. Нещодавно у Хмельницькому підпалили волосся 18-річній трансгендерній дівчині, яка стояла на виході з місцевого клубу. Вона отримала опіки обличчя.

Торік в Житомирі група молодиків зґвалтувала, пограбувала та катувала 19-річну трансгендерну жінку. Спочатку поліція завела справу тільки за статтею “Грабіж”, однак під тиском адвокатів та правозахисників вирішила розслідувати її як злочин ненависті. 

Фотографія обкладинки: Dia Dipasupil/Getty Images

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter