Уперше у Франції меркою обрали трансґендерну жінку

Дата: 25 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Меркою містечка Тіюа-ле-Марш’єнн у Франції стала трансґендерна жінка Марі Ко.

Про це повідомляє RFI.

Марі Ко – 55-річна трансґендерна жінка, мати трьох дітей та мешканка містечка Тіюа-ле-Марш’єнн уже понад 20 років. Очільницею населеного пункту Ко обрали 14 муніципальних депутатів з 15. 

“Люди мене обрали не тому, що я трансґендерна, вони обрали мою програму. Ось що цікаво: коли такі речі стають нормальними, на тебе вже не показують пальцем”, – заявила жінка. 

Програма Ко базується на моделі, що ґрунтується на сталому розвитку та місцевій економіці. Новообрана очільниця міста вже пообіцяла спрямувати всю свою енергію на розв’язання проблем його жителів. Французькі журналісти повідомляють, що під час муніципальних виборів у березні кандидати від списку, очолюваного Ко, набрали від 63 до 73% голосів.

Ко стала першою трансґендерною людиною, обраною мером у Франції, згідно з інформацією Національної трансґендерної асоціації. За словами представниці організації Стефані Ніко, хтось із трансґендерів міг стати мером і раніше, однак не заявляв про це публічно. 

Нагадаємо, що минулого року Всесвітня організація охорони здоров’я вилучила трансґендерність із переліку психічних розладів у Міжнародній класифікації хвороб, але досі транслюди продовжують стикатися з дискримінацією у всьому світі. Однак деякі з них на власному прикладі показують, що боротися зі стереотипами щодо трансґендерів можливо. 

Так, наприклад, нещодавно мешканці 4-тисячного італійського міста Тромелло, яке розташоване в північноіталійській області Ломбардія, обрали своїм мером 40-річного трансґендерного чоловіка Джанмарко Негрі. Він був відомий своєю активною позицією щодо захисту прав ЛГБТ-людей задовго до виборів, але під час перегонів не боявся розповідати виборцям про труднощі, з якими зіткнувся на шляху до прийняття себе. 

Відомо, що 2019 року у світі, за даними правозахисників, убили 331 трансґендерну людину. Однак зафіксовані дослідниками цифри не є повними, адже не охоплюють незафіксованих убивств, про які не повідомляли в поліцію, які не задокументували правозахисники, а таких, як наголошують активісти, більшість. Так, наприклад, нещодавно в Житомирі група осіб зґвалтувала, пограбувала та катувала 19-річного трансґендерного хлопця. Однак поліція наразі розслідує справу лише за статтею “Грабіж”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter