Невакцинованих освітян почнуть відстороняти від роботи з листопада

Дата: 13 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Якщо до листопада співробітники сфери освіти не матимуть щеплення проти коронавірусу, то їх відсторонять від роботи на період карантину без збереження заробітної плати. 

Про це повідомив очільник МОЗ Віктор Ляшко

Фото: AFP

Наприкінці вересня уряд затвердив перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням проти ковіду. Серед них є й освітяни. 

Через стрімке поширення коронавірусу МОЗ вже порадило школам перенести канікули з 25 на 18 жовтня. 

“Кожного дня у сотень дітей виявляють коронавірус, а тисячі учнів разом із вчителями відправляють на ізоляцію через виявлені випадки ковіду”, – розповідає Ляшко. 

Ще наприкінці серпня менш ніж 30% колективів шкіл повністю були вакциновані проти ковіду. За даними Міносвіти за 11 жовтня, принаймні одну дозу отримали майже 84% освітян. Лідерами у цьому переліку були Миколаївська, Харківська, Луганська та Донецька області. Водночас у МОЗ журналістам повідомили, що станом на 7 жовтня одну дозу отримали 79,5% працівників освіти, а дві – лише 51%.

Після оголошення переліку професій, які мають обов’язково щепитись від ковіду, директор однієї із київських шкіл подав позов до суду, в якому просить скасувати заборону відвідувати навчальні заклади за менш ніж 80% вакцинованих учителів у разі запровадження “жовтої” або “червоної” зони епіднебезпеки.

Водночас у МОЗ пояснювали, що вимога щодо обов’язковості вакцинації вже міститься в чинному законодавстві. Так, стаття 12 закону про захист від інфекційних хвороб передбачає, що представники окремих професій, діяльність яких може призвести до поширення інфекційних захворювань, підлягають обов’язковій вакцинації.

Фото: КМДА

Водночас міністр охорони здоров’я не зазначав, що в цій же статті закону міститься норма про те, що “повнолітнім дієздатним громадянам профілактичні щеплення проводяться за їхньою згодою після надання об’єктивної інформації про щеплення, наслідки відмови від них та можливі поствакцинальні ускладнення”

Обов’язковість вакцинації від коронавірусу, на думку українських урядовців, підтверджує, зокрема рішення ЄСПЛ від квітня 2021-го, в якому судді не знайшли порушень права на повагу до сімейного та приватного життя в справі низки батьків з Чехії, чиїх дітей відмовлялися приймати до навчальних закладів через відсутність щеплень.

Нещодавно ЄСПЛ також відмовився втрутитись у примусову вакцинацію медиків у Греції. З 2 вересня тих з них, хто не щепився принаймні однією дозою, відправляють у неоплачувану відпустку.

Нагадаємо, що понад половину українських школярів негативно оцінюють дистанційку.

Фотографія обкладинки: Reuters/Stephane Mahe
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter