Понад половину українських школярів негативно оцінюють дистанційку та хочуть назад до класів

Дата: 20 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

51% опитаних соціологами в Україні учнів оцінює дистанційне навчання, до якого вдавалися через карантин, негативно.

Про це свідчать результати дослідження Київського міжнародного інституту соціології. 

Фото: UNICEF

Дослідники опитали 1022 школярі з усіх регіонів України, окрім окупованого Криму і частин Донецької та Луганської областей.  Опитування провели також серед польських школярів, щоб порівняти результати. 

Як і в Україні, більшість польських учнів також оцінює дистанційне навчання негативно: про це заявили 46% респондентів. Вони стверджують, що рівень викладання на онлайн-уроках нижче, ніж у класах. Серед польських учнів про це зазначили 65%, а серед українських – 57%. 

Дослідження показало й різницю в рівні матеріального забезпечення учнів в Україні та Польщі. Так, більшість українських школярів (61%) мали власну кімнату, щоб робити уроки, а 41% мав власний настільний комп’ютер. Ноутбук мали 61% школярів, а планшет – 46%. 

У Польщі кімнату для занять мали 79% опитаних, а комп’ютер – 35%. Здебільшого діти в Польщі користуються ноутбуками (95%) та планшетами (50%). Краще забезпечені польські школярі сканерами (30% у Польщі проти 6% в Україні) та принтерами (70% проти 18%).

Постійний доступ до інтернету мали 81% українських та 91% польських школярів. 

Цікавилися дослідники й тим, чого найбільше бояться школярі перед поверненням до класів. В Україні одним з найбільших бар’єрів учні назвали необхідність раннього підйому (36%), знижену мотивацію до навчання, спричинену онлайн-уроками (30%), сформовану на дистанційному навчанні лінь (21%) та низький рівень знань як результат такого навчання (19%).

Для польських школярів найбільшими бар’єрами були необхідність дотримуватися вимог учителя (40% проти 16% в Україні), а також ранні підйоми (34%) та низька мотивація (33%).

Якби був вільний вибір форми навчання, то в Україні традиційній формі віддали б перевагу 65% опитаних, а в Польщі – 60%. 

Дослідження показало дуже низьку кількість вакцинованих проти коронавірусу серед українських школярів: лише 2% проти 22% у Польщі. Учнів, які хочуть отримати щеплення, в Україні налічили 22%, а в Польщі – 42%. 

Минулого року через пандемію коронавірусу почала роботу Всеукраїнська школа онлайн. Уроки спочатку транслювали телеканали та ютуб-канал Міністерства освіти і науки, а згодом платформа перейшла на окремий сайт і тепер має застосунок. 

Загалом після закриття шкіл на карантин у світі 463 мільйони дітей не змогли отримати доступу до дистанційного навчання, водночас освіта є одним з основних прав людини, що закріплено в статті 26 Загальної декларації. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter