ЄСПЛ відмовився терміново втрутитись у процес примусової вакцинації медиків у Греції

Дата: 14 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини відхилив клопотання грецьких медичних працівників, які просили застосувати тимчасові заходи проти їхньої обов’язкової вакцинації від коронавірусу. 

Про це повідомили на сайті суду. 

Фото: з відкритих джерел

1 вересня в Греції був останній день, коли нещеплені медики могли отримати хоча б першу дозу вакцини, а вже 2 вересня тих, які не вакцинувалися, почали відправляти в неоплачувану відпустку. Згідно із заявами місцевого МОЗ, таких медиків у всій країні налічили близько 10 тисяч. 

Із заявою до ЄСПЛ зверталися 30 медиків, які працюють самостійно або в закладах охорони здоров’я, та протестували проти обов’язкового щеплення як умови продовження роботи. Вони просили суддів застосувати тимчасові заходи згідно з правилом 39 регламенту, які фактично є наказом для уряду певної країни негайно вдатися до певних дій.

Однак судді вирішили відхилити клопотання, аргументуючи це тим, що такі заходи вводять лише у виняткових обставинах, коли заявники стикаються з реальною небезпекою заподіяння непоправної шкоди. Водночас справу досі слухають, а тому рішення щодо неї ухвалять пізніше. 

Навесні поточного року ЄСПЛ не знайшов порушень права на повагу до сімейного та приватного життя в справі низки батьків з Чехії, чиїх дітей відмовлялися приймати до навчальних закладів через відсутність щеплень. У країні також діє закон, який дозволяє накладати штрафи в розмірі до 10 тисяч чеських крон на батьків, які відмовляються від процедури.

Справа стосувалася лише стандартної та планової вакцинації дітей проти хвороб, які добре відомі медицині. Судді ЄСПЛ визнали наявність втручання, однак одночасно визнали і їх правову основу та легітимну мету.

Між договірними сторонами існує загальний консенсус, який стійко підтримується спеціалізованими міжнародними органами, щодо того, що вакцинація є одним з найбільш успішних та економічно ефективних заходів охорони здоров’я. Крім того, суд відзначив нещодавню зміну політики в низці європейських держав у бік більш суворого підходу через зменшення добровільної вакцинації та, як наслідок, зниження колективного імунітету”, – пояснювали судді. 

Наразі в майже 11-мільйонній Греції повну вакцинацію проти коронавірусу пройшли 5,85 мільйона осіб. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter