З початку року Нацполіція зареєструвала 48 проваджень щодо злочинів проти журналістів

Дата: 28 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Станом на 31 березня поточного року з урахуванням залишків минулих років Нацполіція розслідує 174 кримінальні провадження щодо правопорушень проти журналістів, 48 з них розпочато у 2021-му.

Такі цифри озвучив 28 квітня під час онлайн-дискусії Інституту масової інформації “Свобода преси. Український контекст” директор департаменту комунікацій Міністерства внутрішніх справ Артем Шевченко.

Джерело: pixabay.com

Захід був присвячений Всесвітньому дню свободи преси, який відзначається 3 травня.  

“Поліція діє не сама, а лише в співпраці з прокуратурою, яка є процесуальним керівником і погоджує будь-яку слідчу дію, зокрема й такі ключові, як висунення підозри чи передання обвинувального акта до суду”, – сказав він.

Тому результати з’являються не так швидко та не так масово, як хотілось би потерпілим журналістам і журналістським організаціям, вважає він. Але, за його словами, позитивна динаміка є.

Шевченко озвучив статистику щодо розслідування злочинів проти журналістів за перший квартал 2021 року. Так, Нацполіція розпочала досудове розслідування у 48 справах (стільки ж було й за аналогічний період минулого року). З них 37 кримінальних проваджень – за ст. 171 КК України “Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”, 11 – за ст. 345-1 “Погроза або насильство щодо журналіста”.

Кримінальні правопорушення за іншими, тяжчими статтями, не реєструвалися.

Щодо регіонів статистика така:

  • Харківська область – розпочато сім відповідних кримінальних проваджень;
  • Запорізька область – п’ять;
  • Київ – п’ять;
  • Закарпаття – чотири;
  • Одещина – чотири;
  • Донецька, Львівська та Херсонська області – по три провадження;
  • Полтавська, Хмельницька та Чернігівська області – по два;
  • Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Житомирська, Київська, Кіровоградська, Черкаська та АР Крим і Севастополь – по одному кримінальному провадженню.

До суду в першому кварталі поточного року скеровано три (у 2020-му – дві) справи, досудове розслідування в яких розпочато цього ж року, підкреслив Шевченко. Також на судовий розгляд передано три кримінальні провадження минулих років. Із зазначеної кількості п’ять – за ст. 171 (три в Києві, одне на Одещині), одне (у Житомирській області) – за ст. 345-1.

За перший квартал 2021-го за погодженням з прокуратурою закрито 12 кримінальних проваджень (минулого року – 38).

“Загалом на 31 березня поточного року з урахуванням залишків минулих років розслідується 174 кримінальні провадження щодо правопорушень проти журналістів, з яких левова частка, 121, – за ст. 171 ККУ, 52 – ст. 345-1, вісім – за ст. 347-1 “Умисне знищення або пошкодження майна журналіста”, два – за ст. 348-1 “Посягання на життя журналіста”, – сказав представник Нацполіції.

З цієї кількості розслідування 32 правопорушень проти журналістів розпочато у 2021 році, 142 – у минулі роки.

У восьми провадженнях розслідування зупинено через розшук підозрюваних, щоб не втрачати процесуальних термінів, пояснив Шевченко.

Він наголосив, що ст. 171 ККУ зараховано до нетяжких злочинів.

“Поліція – обмежений ресурс, правоохоронці хворіють тощо. У 80% вони розслідують тяжчі, соціально небезпечні злочини. Звісно, є пріоритетність у реагуванні на виклики”, – сказав речник Нацполіції та закликав журналістів не зловживати заявами до поліції, принаймні за незначними мотивами. 

Зі свого боку виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк нагадала про те, що злочини проти журналістів належать до інформаційної категорії, яка є “надзвичайно пріоритетною, і це прямо прописано в Угоді Україні про асоціацію до ЄС”.

Раніше ZMINA повідомляла, що протягом лише трьох місяців поточного року українські журналісти вже більш ніж два десятки разів зазнавали фізичної агресії під час професійної діяльності. За цей же період минулого року таких нападів було майже втричі менше.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter