Журналісти підтвердили з осені 2022-го щонайменше три випадки отруєння за кордоном опозиціонерів з Росії

Дата: 15 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Журналісти видань The Insider та Bellingcat змогли підтвердити за останні півтора року щонайменше три випадки отруєння невідомою речовиною російських опозиціонерів, серед яких активістка та дві журналістки. 

Про це йдеться в розслідуванні видань. 

Олена Костюченко, Наталія Арно та Ірина Баблоян

Невідомою речовиною отруїли журналістку Олену Костюченко, ще одну журналістку Ірину Баблоян та голову фонду “Вільна Росія” Наталію Арно, яка вже щонайменше 10 років мешкає в США через тиск російської влади. 

Усі випадки трапилися не в Росії: Костюченко отруїли в Мюнхені, Баблоян – у Тбілісі, Арно – у Празі. 

Єдиною, хто оперативно звернувся до лікарів, стала Арно, втім, ймовірно, активістку намагались отруїти ще до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, а саме влітку 2021-го у Вільнюсі. Отруєння в Празі стало другим у її житті. 

Щодо симптомів, які відчували всі отруєні, то серед них біль у різних частинах тіла, безсоння, дивний запах поту, анемія. 

Експерти, опитані журналістами, кажуть, що отруїти усіх трьох могли нервово-паралітичною отрутою, втім, якою саме, не зрозуміло. До прикладу, дані аналізів Арно, які вона здавала в США, не оприлюднюють слідчі, які працюють над цією справою. 

Російська влада не вперше труїть своїх критиків. Так, двічі отруєння пережив нині ув’язнений у РФ на 25 років політик Володимир Кара-Мурза, а детально про цілу групу отруювачів у ФСБ вдалося дізнатись після отруєння опозиціонера Олексія Навального, який також нині сидить у російській в’язниці. 

Україна та ще пів сотні країн марно вимагали від Росії розслідувати отруєння Навального. 

Нагадаємо, що дослідники вже кілька років кажуть про транснаціональні репресії – переслідування авторитарними країнами своїх критиків за кордоном. 

Детальніше про це можете почитати за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter