Журналісти оприлюднили відео нападу на знімальну групу в Дніпрі

Дата: 17 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

“Українська правда” (УП) оприлюднила відео нападу на знімальну групу журналіста-розслідувача Михайла Ткача, який стався 13 лютого в Дніпрі.

Про це повідомили на сайті видання.

Джерело: скриншот з відео УП

Відео отримано з нагрудної камери поліцейського з місця нападу, уточнили в УП. На ньому видно бізнесмена Олександра Петровського і чути, як той погрожує журналісту.

“На відео поліцейських, які приїхали на місце події вже після нападу на оператора УП і видалення відео з його телефона, чути, що правоохоронці не захищають оператора УП від нападів та бездіють в моменти, коли охорона за вказівкою Петровського продовжує утримувати оператора УП”, – говориться в повідомленні.

Також чути, як Петровський просить перевірити журналіста, бо той нібито може бути “диверсантом”: “Ми виходимо – вони там стоять, знімають на камеру. Знімають літаки й все, що є, і що відбувається. Тобто ви його не відпускайте. А якщо ні, то ми його заберемо з собою разом з другим. Не відпускайте нікуди його”.

На питання оператора, хто він такий, Петровський відповідає: “Ми ще не з’ясували, хто ви. Та що ви мені розказали? Я вам можу розказати ще більше. Ви чуєте, що я кажу? Я хочу вам поставити питання, навіщо ви знімали, для кого і для чого? А ви розумієте, що в них робота інша, і вони зараз будуть робити свою роботу, то буде зовсім смішно на все це дивитись”.

За даними видання, відео нападу є також в офіційного слідства.

Водночас співрозмовники УП у правоохоронних органах повідомили, що поліції не вдалося отримати відео з камер відеоспостереження віп-терміналу, які мали зафіксувати, хто і як погрожував ножем оператору знімальної групи УП. Однак, за даними джерел, такі камери встановлювали біля віп-терміналу ще 2014 року, коли почалася війна, уточнили журналісти.

Напад на знімальну групу “Української правди” стався 13 лютого 2022 року. За словами Ткача, нападниками були охоронці бізнесмена Петровського. Останній особисто погрожував операторові на місці інциденту, уточнив медійник.

У Дніпрі медійники знімали матеріал про день народження олігарха Ігоря Коломойського, святкування мало відбуватися в центрі “Менора”.

За фактом нападу поліція розпочала два кримінальних провадження: за ст. 171 (“Перешкоджання професійній діяльності журналістів”) та ст. 345-1 ККУ (“Погроза або насильство щодо журналіста”).

Міський голова Дніпра Борис Філатов пообіцяв передати журналістам відео з камер відеоспостереження.

До негайного та ефективного розслідування інциденту з нападом українських правоохоронців закликала міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів”.

16 лютого трьом чоловікам через напад на знімальну групу УП повідомили про підозри за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів.

Водночас двом з трьох фігурантів справи повідомили про підозру в пограбуванні водія знімальної групи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter