Журналісти мають право вимагати більших компенсацій за отримання інвалідності чи смерть на війні — медіаюрист

Дата: 23 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Із закону про виплату одноразової грошової допомоги у разі отримання інвалідності чи смерті через війну з Росією прибрали згадку про журналістів на тій підставі, що в Україні вже діє закон “Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів”.

Про це повідомив Інститут масової інформації з посиланням на слова заступника голови Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Михайла Цимбалюка; водночас юрист ГО “Платформа прав людини” Євген Воробйов у коментарі ZMINA зауважив, що журналісти мають право вимагати або повернення цієї норми в закон №7353, або підвищення суми відповідних виплат в профільному законі.

Джерело: life.pravda.com.ua

Закон “Про виплату одноразової грошової допомоги за шкоду життю та здоров’ю, завдану спричиненими військовою агресією проти України пораненням або загибеллю під час проходження публічної служби, виконання обов’язків на об’єктах критичної інфраструктури та здійснення професійної журналістської діяльності” нардепи ухвалили 20 березня.

У пояснювальній записці до нього йшлося про те, що працівники об’єктів критичної інфраструктури, держслужбовці, посадовці місцевого самоврядування й журналісти зможуть отримати одноразову грошову допомогу, якщо зазнали шкоди здоров’ю під час виконання професійних обов’язків внаслідок воєнних дій і це призвело до встановлення інвалідності. За III, II чи І групу інвалідності, що настала через контузії або інші травми, виплата становитиме від 200 до 800 тисяч гривень.

Водночас у порівняльній таблиці до законопроєкту видно, що з остаточної редакції згадку про журналістів вилучили. 

За інформацією Цимбалюка, ініціатором виключення цієї норми став член Комітету Олег Арсенюк. Під час засідання він пояснив, що в Україні вже діє Закон “Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів”.

Нардеп уточнив, що згідно з нормами цього закону в разі загибелі журналіста під час виконання ним професійних обов’язків членам його сім’ї з державного бюджету виплачується одноразова грошова допомога у розмірі 100 прожиткових мінімумів, встановлених законом для працездатних осіб. У разі поранення, контузії, травми або каліцтва, заподіяного журналісту під час виконання ним професійних обов’язків, йому виплачується з державного бюджету одноразова грошова допомога в розмірі 50 прожиткових мінімумів (стаття 18). Також журналісти на період їхнього відрядження в райони ведення воєнних бойових дій та на тимчасово окупованих територіях України підлягають обов’язковому страхуванню рахунком роботодавця або будь-яких інших не заборонених законом джерел на випадок заподіяння шкоди їхньому життю та здоров’ю під час виконання професійних обов’язків.

У коментарі ZMINA Євген Воробйов уточнив, що в статті 18 документа говориться, що у разі загибелі (смерті) журналіста під час виконання ним професійних обов’язків членам сім’ї загиблого (померлого), а в разі відсутності сім’ї — його батькам та утриманцям з державного бюджету виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 100 прожиткових мінімумів, встановлених законом для працездатних осіб на час виплати цієї суми 268 400 гривень, у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

У разі поранення (контузії, травми або каліцтва), заподіяного журналісту під час виконання ним професійних обов’язків, йому виплачується з державного бюджету одноразова грошова допомога в розмірі 50 прожиткових мінімумів — 134 200 гривень, встановлених законом для працездатних осіб на час виплати цієї суми, у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Юрист також звернув увагу на те, що законопроєкт №7353 в статті 2 згадує, що дія цього документа поширюється на осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, працівників об’єктів критичної інфраструктури, журналістів та на членів їхніх сімей.

“Проте в статті 3 законопроєкту чомусь не згадуються журналісти, тож у документі є певні розбіжності. До того ж новий законопроєкт передбачає більші виплати ніж ті, обумовлені профільним законом, тому вважаю, що журналісти мають вимагати включення згадки про себе до законопроєкту №7353 або вимагати підвищення виплат в профільному законі”, — сказав він.

Нагадаємо, що за даними ІМІ, станом на початок березня Росія з початку повномасштабного вторгнення скоїла 497 злочинів проти журналістів та медіа в Україні. Відомо про щонайменше 48 медійників, які загинули через військову агресію.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter