За рік повномасштабної війни РФ скоїла близько 500 злочинів проти українських журналістів та медіа

Дата: 25 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

З початку повномасштабного вторгнення РФ скоїла 497 злочинів проти журналістів та медіа в Україні. Відомо про щонайменше 48 медійників, які загинули через військову агресію.

Про це повідомляє Інститут масової інформації.

За даними моніторингу ІМІ, станом на 24 лютого 2023 року вісім працівників ЗМІ загинули під час виконання журналістської діяльності, 27 загинули як учасники бойових дій та 13 – внаслідок російських обстрілів або катувань.

Також в ІМІ зафіксували 35 випадків обстрілів журналістів з боку росіян. 17 медійників отримали поранення під час виконання своєї професійної діяльності. 

Відомо про 21 випадок захоплення та викрадення журналістів російськими окупантами на Київщині, Запоріжжі, Херсонщині, Луганщині та Харківщині. Найбільше викрадень медійників (9) росіяни скоїли на Херсонщині. У полоні окупантів досі залишається журналіст УНІАН Дмитро Хилюк.

Впродовж року з початку повномасштабного вторгнення росіяни 16 разів обстрілювали телевежі. Це спричинило повне або тимчасове зникнення теле- та радіомовлення в дев’яти регіонах України. 

Як повідомляють в ІМІ, окупанти захопили редакції щонайменше 25 українських медіа для цілеспрямованого поширення своєї агресивної пропаганди на окупованих територіях України.

Унаслідок повномасштабного російського вторгнення щонайменше 233 медіа припинили повністю або частково свою діяльність через прямі погрози з боку російських окупантів, захоплення редакцій, неможливість працювати в умовах тимчасової окупації, руйнування приміщень редакцій та фінансову кризу, спричинену російською війною. 

Впродовж року росіяни вчинили 43 DDoS-атаки на сайти українських онлайн-медіа, які висвітлюють війну РФ проти України. Серед інших російських кіберзлочинів – сайти медіа ламали, змінювали новини на російські маніфести, розміщували на них російську символіку чи заклики здатися. Крім того, зафіксували фішингові атаки на українські редакції та журналістів.

ІМІ відомо про 67 випадків погроз журналістам та редакціям як центральних, так і регіональних медіа. Якщо спочатку окупанти фізично погрожували (приходили додому до журналістів чи до їхніх батьків), то згодом погрози перемістилися в інтернет-простір (розсилали електронні листи з погрозами кримінальним переслідуванням, ув’язненням, тортурами, допитами та застосуванням ядерної зброї). 

Нагадаємо, 22 лютого виконавчий комітет Міжнародної федерації журналістів призупинив членство в організації Союзу журналістів РФ. Таке рішення ухвалили через повномасштабну війну Росії проти України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter