У Міжнародній федерації журналістів призупинили членство росіян через військову агресію РФ в Україні

Дата: 22 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

22 лютого виконавчий комітет Міжнародної федерації журналістів призупинив членство в організації Союзу журналістів РФ. Таке рішення ухвалили через повномасштабну війну Росії проти України. 

Про це повідомили в пресслужбі МФЖ.

Фото: DW

Міжнародна федерація журналістів може застосувати щодо своїх членів лише призупинення членства у звʼязку з порушенням статуту. Рішення про виключення ухвалює Всесвітній конгрес МФЖ.

“МФЖ – це організація, побудована на міжнародній солідарності, на принципах співпраці між спілками-членами та поваги до прав усіх журналістів. Дії Союзу журналістів Росії зі створення чотирьох своїх представництв на анексованих українських територіях явно зруйнували цю солідарність і посіяли розбіжності”, прокоментував очільник федерації Домінік Прадальє.

Разом з тим виконавча директорка Інституту масової інформації, членкиня Наглядової ради “Суспільного” та Комісії з журналістської етики Оксана Романюк наголосила, що рішення МФЖ ухвалила через міжнародний тиск, численні заяви українських журналістів та “серйозну позицію наших друзів з Північної Європи і наших сусідів поляків”.

“Як виглядає перемога і ганьба в одному флаконі… Уявіть, всі ці роки!!! Агресивні пропагандисти, які розказували про розп’ятих хлопчиків і звірства нацистів, робили заходи в окупованому Криму і створювали Журналістські Осередки на окупованих українських територіях, – вони були членами Міжнародної федерації журналістів!” – зазначила Романюк.

Прадальє відхилив критичні зауваження через те, що рішення ухвалювали надто довго, і закликав “знайти способи продовжувати підтримувати незалежних журналістів у Росії та за її межами”.

У Росії обурилися рішенням МФЖ і заявили, що воно зашкодить самій Міжнародній федерації журналістів, яка залишиться без членських внесків росіян.

Нагадаємо, за даними зовнішньополітичної служби Євросоюзу, Росія стала головною країною-дезінформатором 2022 року, основною темою її інформаційних атак стала війна проти України.

Фото на обкладинці: фейсбук-сторінка Міжнародної федерації журналістів

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter