Росія стала світовим лідером з дезінформації та маніпуляцій — ЄС

Дата: 09 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Росія стала головною країною-дезінформатором 2022 року, основною темою її інформаційних атак стала війна проти України.

Про це йдеться у доповіді про дезінформацію та маніпуляцію фактами у світовому інформаційному просторі, оприлюдненій зовнішньополітичною службою Євросоюзу на офіційному сайті.

Джерело: euvsdisinfo.eu

В 60 випадках зі 100 метою таких атак було виправдання російського вторгнення. Другою їхньою метою стала дискредитація Євросоюзу та країн-членів, йдеться в дослідженні.

Більшість випадків дезінформації про ЄС походять з Росії або повʼязаних із нею агентів, сказав офіційний представник Євросоюзу із зовнішньополітичних питань Пітер Стано.

Російські фейки поширюються офіційними дипломатичними каналами, державними ЗМІ, що ведуть мовлення на російську та зарубіжну аудиторії, а також прокремлівськими каналами в інтернеті — їхні звʼязки з російським урядом не позначені, але вони можуть отримувати фінансування з Москви, уточнили дослідники.

Російська пропаганда намагається представити Україну як “нацистську” державу, звинувачує в “геноциді” власних громадян, поширює фейки про звʼязки українських “неонацистів” з іноземними розвідками тощо.

Цю дезінформацію активно поширюють державні ЗМІ Китаю, повідомили в дослідженні й уточнили, що загалом дезінформація поширювалася щонайменше 30 мовами, зокрема 16 європейськими.

Водночас російські та проросійські джерела поширюють фейки про відсутність підтримки України в ЄС, згубний вплив санкцій проти Росії, про те, що європейці змушені голодувати та замерзати через брак російських ресурсів.

Як найбільш показові приклади дезінформаційної діяльності в доповіді навели роботу медіакомпаній Sputnik і Russia Today (RT), підконтрольних кремлю.

Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що Росія “мобілізувала всі свої інструменти” для проведення дезінформаційних кампаній та “систематичного спотворення реальності”. Він наголосив на тому, що ЄС планує найближчим часом створити центр аналізу та обміну інформацією, який протистоятиме пропаганді.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Китай і Росія стали світовими лідерами із запровадження обмежень в інтернеті.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter