Журналіст-розслідувач Юрій Ніколов став лауреатом гарвардської премії Лайонса за совість і чесність у журналістиці

Дата: 27 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Стипендіати Фонду Німана з журналістики при Гарвардському університеті обрали українського журналіста-розслідувача, редактора проєкту “Наші гроші” Юрія Ніколова лауреатом цьогорічної премії Луїса М. Лайонса за сумління та чесність у журналістиці.

Про це йдеться на офіційному сайті фонду. 

Джерело: фейсбук-сторінка журналіста

Як відзначили німанські стипендіати, журналіст показав, що незалежна журналістика на сторожі суспільного блага можлива “навіть у країні, в якій ведеться війна, де засоби масової інформації діють під жорсткими обмеженнями та де висвітлення корупції в уряді є особливо чутливим”.

“Гучні корупційні розслідування Ніколова щодо ймовірного хабарництва в українській армії проливають світло на важливість звітування контролювальних органів навіть у найжахливіших обставинах. З великим особистим і репутаційним ризиком матеріали Ніколова вимагали відповідальності за використання державних коштів, навіть коли його країна продовжує боротися з вторгненням Росії”, – прокоментували стипендіати свій вибір. 

За словами журналіста Юрія Ніколова, він став лауреатом не за якусь одну статтю, а за сукупний результат, що сприяв справжнім змінам.
 
“У нас реально знизився градус корупції в державних закупівлях, я не шучу. Велику рибу тепер треба шукати там, де закупівлі виводять у тінь, бо на світлі “Прозорро” тирити стало небезпечно. Тому я точно знаю, що я лише маленька частина того механізму, який призвів до цих змін. Тому ця премія вручається мені лише за те, що я обличчя історії. Але насправді – я не один. Це премія всім нам. За те що, ми мали сміливість говорити про проблеми під час війни і добиватись справжніх змін, аби злодії не вкрали всі наші гроші, потрібні нам на снаряди”,написав журналіст Юрій Ніколов на своїй сторінці у фейсбуку. 

Нагадаємо, премію імені Луїса М. Лайонса заснували 1964 року на честь куратора Німанської фундації, який вийшов на пенсію того ж року після чверті століття керівництва цією установою. Лайонс був рішучим захисником свободи преси. Бувши куратором Фонду Німана, він урізноманітнив клас стипендіатів, включивши до нього жінок, представників меншин та міжнародних стипендіатів. Нагорода присуджується за вияви сумління та доброчесності з боку окремих осіб, груп чи інституцій у сфері комунікацій.

Минулого року премією відзначили іранських журналісток Нілуфар Хамеді та Елахе Мохаммеді за створення сміливих журналістських матеріалів про проблеми в Ірані, що стосуються жінок, зокрема про смерть 22-річної Махси Аміні. Повний перелік лауреатів можна переглянути тут

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter