Зеленський затвердив персональний склад Консультативної ради з деокупації та реінтеграції Криму

Дата: 18 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський у День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу 18 травня 2023 року затвердив персональний склад Консультативної ради з питань деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

Про це йдеться в указі президента №283/2023.

Консультативну раду утворили як консультативно-дорадчий орган при президентові України, щоб сприяти координації заходів задля деокупації та реінтеграції тимчасово окупованого Кримського півострова.

Як пояснює Представництво президента України в Автономній Республіці Крим, такий крок Володимира Зеленського дасть можливість найближчим часом провести перше установче засідання Консультативної ради.

Всього до Консультативної ради увійшли 43 особи. Серед них – керівництво Офісу президента, представники міністерств, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, голова Меджлісу Рефат Чубаров, два представники Експертної мережі Кримської платформи: віцепрезидент Інституту миру США з питань Росії та Європи Вільям Тейлор і голова спілки громади татар Литовської Республіки Адас Якубаускас.

Згідно з Положенням про Консультативну раду, Постійна представниця президента України в АРК Таміла Ташева визначена секретарем Консультативної ради.

Секретар Консультативної ради скликає засідання за дорученням голови Консультативної ради (президента України), забезпечує підготовку пропозицій щодо порядку денного та матеріалів для розгляду на засіданнях, інформує голову та інших членів Консультативної ради про стан реалізації прийнятих нею рішень, координує роботу утворених Консультативною радою тимчасових робочих та експертних груп, скликає їх засідання та виконує за дорученням голови Консультативної ради інші завдання.

Як відомо, Російська Федерація використовує український Крим як військовий плацдарм для своєї військової агресії з Півдня України, обстрілюючи українські міста з Криму. 

Українське керівництво неодноразово закликало громадян Росії, які незаконно оселилися в тимчасово окупованому Криму, покинути півострів, допоки є така можливість, а для громадян України на півострові оприлюднили детальну інструкцію, що робити цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова. 

Читайте також: Зеленський переконаний у квітучому майбутньому Криму після його деокупації

24 лютого 2023 року президент Володимир Зеленський заявив, що країна готується до деокупації Криму. Раніше Зеленський закликав громадян у тимчасово окупованому Криму триматися якомога далі від російських військових об’єктів та надавати українським спецслужбам усю відому інформацію про окупантів, щоб звільнення Криму відбулося швидше.

29 квітня 2023 року Головне управління розвідки Міноборони України після пожежі на нафтобазі в Севастополі, яка була призначена для Чорноморського флоту держави-агресора, повторила заклик до співгромадян у Криму не перебувати поряд з військовими об’єктами.

Раніше Центр журналістських розслідувань також оприлюднив дані розташування військових об’єктів на півострові, що є легітимною ціллю для ураження. 

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що колаборанти та зрадники в тимчасово окупованому Криму можуть пом’якшити судовий вирок, надавши цінну інформацію Силам оборони України про російські військові об’єкти та техніку на території півострова.

Відомо, що українські міністерства та державні органи активно працюють над формуванням кадрового резерву для роботи після деокупації Кримського півострова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter