Зеленський вирішить, що робити із законопроєктом про е-декларації, після консультацій з урядом

Дата: 06 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський ухвалить рішення щодо закону про електронне декларування після консультацій із віцепрем’єркою з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольгою Стефанішиною.

Про це з посиланням на слова президента на брифінгу повідомляє Інтерфакс-Україна. 

Фото: Офіс президента

Нардепи ухвалили документ напередодні, втім зробили це з низкою правок, які активісти та правники називають шкідливими. До прикладу, нардепи закрили реєстр декларацій ще на рік, що обурило суспільство. 

“Я попросив віцепрем’єрку Стефанішину провести консультації. Після них я прийму рішення. Їх два”, – сказав Зеленський про долю документа. 

Окрім закону про декларації, нардепи також ухвалили законопроєкт №9587-д з правкою нардепа Григорія Мамки, про сумнівну законотворчість якого ZMINA вже розповідала.

Правка Мамки визначає, що в разі брехні в декларації до 1 мільйона 300 тисяч гривень порушнику загрожує штраф від 17 тисяч гривень. Ба більше, після сплати штрафу порушника не вважатимуть таким, що притягувався до відповідальності. 

Цей законопроєкт правозахисники закликають Зеленського ветувати повністю. 

Нагадаємо, що до початку повномасштабного вторгнення Росії понад половину українців називали корупцію однією з найголовніших проблем країни. Вже цього року українці соціологам назвали корупцію найбільшим побоюванням у процесі відновлення країни після війни. У ЄС вважають, що корупція руйнівно впливає на права людини. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter