Зеленського закликають повернути депутатам законопроєкт, яким декларації посадовців “закрили” ще на рік

Дата: 05 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Президента Володимира Зеленського закликають повернути на новий розгляд законопроєкт №9534, яким депутати серед іншого ще на рік закрили реєстр декларації посадовців. 

З відповідним закликом виступили в Центрі протидії корупції. 

Нардепи закрили реєстр декларацій ще на рік, підтримавши відповідну правку. 

“Зважаючи на кількість корупційних скандалів, приховані статки депутатів та чиновників знищать довіру українців. Чесним посадовцям немає що приховувати. Бажання сховати від громадськості своє майно свідчить тільки про бажання красти державні гроші”, – наголошують у ЦПК. 

Втім, це не єдина шкідлива зміна, яку підготували парламентарі. Так, Верховна Рада ухвалила законопроєкт №9587-д з правкою нардепа Григорія Мамки, про сумнівну законотворчість якого ZMINA вже розповідала.

Правка Мамки визначає, що в разі брехні в декларації до 1 мільйона 300 тисяч гривень порушнику загрожує штраф від 17 тисяч гривень. Ба більше, після сплати штрафу порушника не вважатимуть таким, що притягувався до відповідальності. 

Також нардепи проголосували за заборону перевіряти підстави набуття активів декларантом, якщо вони набуті до дня обрання чи призначення на посаду.

Активісти закликають Зеленського повернути на новий розгляд законопроєкт №9534, а законопроєкт №9587-д ветувати повністю. 

Підписавши закон № 9534, президент особисто підтвердить, що владі є що ховати від українців. Закривши реєстр від громадськості, ви поставите хрест на довірі українців та міжнародних партнерів, від підтримки яких сьогодні напряму залежить перемога у війні”, – коментує голова правління ЦПК Віталій Шабунін

Нагадаємо, що до початку повномасштабного вторгнення Росії понад половину українців називали корупцію однією з найголовніших проблем країни. Вже цього року українці соціологам назвали корупцію найбільшим побоюванням у процесі відновлення країни після війни. У ЄС вважають, що корупція руйнівно впливає на права людини. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter