Зеленський усунув з посад генпрокурорку Венедіктову та голову СБУ Баканова

Дата: 17 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський усунув з посад генпрокурорку Ірину Венедіктову і голову СБУ Івана Баканова.

Про це йдеться в указах президента. 

Іван Баканов та Ірина Венедіктова

Венедіктову відсторонено від посади генерального прокурора відповідно до ч. 2 ст. 11 Закону “Про правовий режим воєнного стану”, мовиться в указі. Іншим указом президент поклав виконання обов’язків генерального прокурора на заступника генпрокурора Олексія Симоненка, який, за словами народного депутата Ярослава Юрчишина, є другом Олега Татарова.

Також своїм указом президент усунув Івана Баканова від виконання обов’язків голови Служби безпеки України.

Член правління Центру політико-правових реформ, професор Микола Хавронюк звертає увагу, що президент звільнив Баканова, застосувавши пункт 47 Дисциплінарного статуту Збройних сил України. У ньому міститься підстава для відсторонення з посади як “невиконання (неналежне виконання) службових обов’язків, що призвело до людських жертв чи інших тяжких наслідків або створило загрозу настанню таких наслідків”

У своєму зверненні президент відзначив затримання напередодні українськими силовиками ексначальника управління Служби безпеки України в Автономній Республіці Крим Олега Кулініча. ДБР інкримінує йому передачу російським спецслужбам розвідувальної інформації проти України.

Володимир Зеленський також повідомив, що відвідав “найскладніші прифронтові регіони” та особисто розбирався з діяльністю, зокрема правоохоронних органів.

“За результатами цього, як ви вже знаєте, були ухвалені кадрові рішення щодо регіональних керівників сектору безпеки – Херсон, Харків. Розбирались і з місцевим керівництвом виконавчої влади. Конкретні дії та будь-яка бездіяльність кожної посадової особи в секторі безпеки і в правоохоронних органах будуть оцінені. Відповідна інспекція правоохоронних органів вже має перші результати й буде продовжуватися далі”, – заявив він.

При цьому він повідомив, що станом на сьогодні зареєстровано 651 кримінальне провадження щодо державної зради та колабораційної діяльності працівників органів прокуратури, органів досудового розслідування, інших правоохоронних органів. У 198 кримінальних провадженнях відповідним особам повідомлено про підозру. Зокрема, понад 60 працівників органів прокуратури та СБУ залишилися на окупованій території та працюють проти нашої держави.

“Такий масив злочинів проти основ національної безпеки держави та звʼязки, які зафіксовані між працівниками силових структур України та спецслужбами Росії, ставлять дуже серйозні запитання до відповідних керівників. Кожне з таких питань отримає належну відповідь. Сьогодні я ухвалив рішення про відсторонення від посади генерального прокурора та про усунення голови Служби безпеки України”, – сказав він.

24 червня видання Politico з посиланням на джерела повідомило, що президент Володимир Зеленський нібито має намір звільнити з посади голови СБУ Івана Баканова через низку невдалих операцій і втрат у Херсоні.

Сам Зеленський, коментуючи цю інформацію, заявив, що зміна керівництва Служби безпеки України та будь-якого іншого правоохоронного органу в державі залежить від результатів їхньої інспекції.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter