Зеленський повернув до Ради закон про відновлення ВККС із пропозиціями

Дата: 08 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський повернув до Верховної Ради зі своїми пропозиціями Закон “Про внесення змін до Закону України “Про судоустрій і статус суддів” та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України”.

Про це повідомили на сайті парламенту.

Фото: Офіс президента

Зеленський зазначає, що ухвалений парламентом документ містить положення, які не узгоджуються між собою. Зокрема, абзац 17 пункту 16 розділу І закону передбачає, що рішення першого складу конкурсної комісії вважається ухваленим, якщо за нього проголосували не менш ніж чотири члени комісії, з яких двоє запропоновані міжнародними та іноземними організаціями. Однак, згідно з абзацом 20 цього ж пункту, рішення конкурсної комісії ухвалюється, якщо за нього проголосували не менш ніж чотири члени комісії, з яких двох запропоновують міжнародні та іноземні організації та двоє запропоновані Радою суддів України.

Згідно з ухваленим документом, для підтримки діяльності першого складу конкурсної комісії та роботи її членів можуть залучати додаткових експертів та фахівців, запропонованих на запит комісії міжнародними та іноземними організаціями. Вони відповідно до міжнародних або міждержавних угод протягом останніх п’яти років мали надавати Україні міжнародну технічну допомогу у сфері судової реформи та/або запобігання і протидії корупції.

Такі експерти та фахівці мають доступ до всіх документів та інформації, пов’язаної з проведенням конкурсу, та на них поширюються всі обмеження, визначені Законом “Про судоустрій і статус суддів” для членів конкурсної комісії. Вимог та обмежень для таких додаткових експертів, фахівців закон не містить.

Фото: sud.ua

Документ також не визначає, у яких випадках та з яких саме питань діяльності конкурсної комісії та роботи її членів можуть залучати додаткових експертів і фахівців, права та обов’язки цих осіб, а також їхні повноваження.

“Зважаючи на необхідність утвердження принципу незалежності судової влади, ураховуючи статус та повноваження Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, важливо забезпечити пропорційне представництво членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, які призначаються з числа суддів або суддів у відставці, не лише при формуванні складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, а й при визначенні її повноважності”, – наголошує президент. 

У пропозиціях також зазначається, що закон унормовує питання призначення членів конкурсної комісії на випадок, якщо голова Вищої ради правосуддя не призначить їх у визначений строк. Водночас у законі відсутній механізм, який би дозволив розпочати процедуру формування першого складу конкурсної комісії в разі, якщо з тих чи інших причин голова ВРП не звернеться до відповідальних за формування конкурсної комісії щодо подання кандидатур до її складу.

Нагадаємо, що Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) – орган, відповідальний за добір нових та переатестацію старих суддів. У 2019 році парламент розпустив попередній склад ВККС, однак новий не сформували через протидію Вищої ради правосуддя. 

Як показують соціологічні дослідження, 80% українців вважають, що через корумпованість судової системи більше шансів виграти в суді мають заможні та впливові. В останньому звіті щодо оцінювання стану Угоди про асоціацію з ЄС Європарламент назвав судову владу однією з найменш надійних установ в країні.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter