Зеленського просять не призначати суддів, яких активісти називають недоброчесними

Дата: 02 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Президента Володимира Зеленського просять залишити без розгляду подання Вищої ради правосуддя про призначення на посаду суддів, які не пройшли кваліфікаційного оцінювання.

З відповідною заявою виступила Громадська рада доброчесності та низка правозахисних організацій. 

Уже рік в Україні не працює Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) – орган, відповідальний за добір нових та переатестацію старих суддів. Минулого року парламент розпустив попередній склад ВККС, однак новий склад не сформували через протидію Вищої ради правосуддя.

У листопаді та грудні ВРП внесла Зеленському подання про призначення безстроково суддів, щодо яких рада доброчесності до цього ухвалила негативні висновки. Відповідно до законодавства, за наявності такого висновку члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів обов’язково мають проголосувати за внесення подання щонайменше 11 голосами за, інакше суддю визнають таким, що не пройшов кваліфікаційного оцінювання. Однак, як наголосили підписанти звернення, щодо жодного з поданих суддів комісія голосувань не проводила. 

“Особливий цинізм у тому, що 3 грудня ВРП планує призначити безстроково суддею Печерського суду Віктора Кицюка, який під час Революції гідності на догоду владі свідомо засуджував невинних з метою залякування та придушення протестів. Він став символом керованого кривосуддя та свавілля. Його призначення стане свідченням не лише повного провалу реформи, а й повернення системи у 2013 рік. ВККС припинила оцінювання Кицюка, тобто він навіть не завершив тестування та не проходив співбесіди”, – наголошують правозахисники. 

Зі свого боку у Вищій раді правосуддя офіційно наголосили, що всі судді, щодо яких внесли подання Зеленському, пройшли кваліфікаційне оцінювання і мають позитивне рішення колегій ВККС.

Окрім вимоги до президента залишити без розгляду подання ВРП, правозахисники закликають саму раду припинити грубо порушувати Конституцію, скасувати незаконні рішення та призначати лише тих суддів, які належно пройшли процедуру кваліфікаційного оцінювання. Наостанок підписанти звернення вимагають від Зеленського та Верховної Ради якомога швидше внести та ухвалити законопроєкти, які б перезавантажили Вищу раду правосуддя і запустили Вищу кваліфікаційну комісію відповідно до виборчих обіцянок та міжнародних зобов’язань України.

Нагадаємо, вимогу створити незалежну комісію з міжнародними експертами, яка має перевіряти членів ВРП на відповідність закону і критеріям доброчесності та ініціювати їхнє звільнення, неодноразово висували правозахисники та активісти. На початку листопада нардепів закликали не підтримувати розкритикованого законопроєкту Зеленського щодо очищення ВРП. На думку експертів, документ не тільки не розв’язує ключових проблем судової влади, а й лише поглиблює їх.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter