Збитки українським екосистемам внаслідок війни склали 65 мільярдів доларів – прем’єр України

Дата: 20 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Війна Росії проти України спричинила масштабні екологічні руйнування, що призвели до безпрецедентного забруднення довкілля: нинішні збитки українським екосистемам оцінюються в 65 мільярдів доларів. 

Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Джерело: kharkivoda.gov.ua

За його словами, третина українських лісів та 20% природоохоронних українських територій уже постраждала від війни. Під загрозою опинилося 35% біорізноманіття Європи, яким володіє Україна.

Шмигаль озвучив низку кроків, до яких має вдатися уряд країни разом із міжнародними партнерами задля захисту природи та життя людей. Під час їхньої розробки треба застосовувати принцип “ворог повинен заплатити”, наголосив урядовець.

Серед ключових завдань, щодо яких потрібно узгодити спільну стратегію:

  • відстеження, реєстрації та звітування щодо всіх екологічних наслідків, впливів, втрат і збитків війни російського агресора в Україні;
  • збір цінних відгуків високого рівня та технічних коментарів від партнерів України;
  • напрацювання наступних спільних кроків для притягнення російського агресора до відповідальності за всі екологічні злочини, які були здійснені проти України.

Нагадаємо, що станом уже на кінець минулого року внаслідок збройної агресії РФ проти України викиди вуглекислого газу завдали збитків українській екології на більш ніж 10 мільярдів доларів. Однак країна дотримується зобовʼязань щодо екологічних реформ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter