Завершено розслідування у справі про захоплення держвлади Януковичем

Дата: 24 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Завершено досудове розслідування щодо обставин захоплення експрезидентом України Віктором Януковичем державної влади та пособництва в цьому ексзаступника міністра юстиції України.

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

Фото: “Слово і діло”

“Слідство встановило, що у вересні-жовтні 2010 року колишній президент України за пособництва заступника міністра юстиції України та інших осіб захопив державну владу шляхом повернення в неконституційний спосіб дії Конституції України від 28 червня 1996 року. Це призвело до незаконного збільшення обсягу його владних повноважень, які належали до компетенції законодавчої та виконавчої влади”, – йдеться у повідомленні.

Прокуратура наголошує, що оскільки колишні чиновники тривалий час переховуються від органів слідства та суду, досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювало Державне бюро розслідувань за спеціальною заочною процедурою.

“Стороні захисту надано доступ до матеріалів досудового розслідування, після ознайомлення з якими обвинувальний акт буде скеровано до суду для вирішення питання про можливість розгляду справи за відсутності обвинувачених (in absentia)”, – інформують в Офісі генпрокурора.

Також наголошується, що відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Нагадаємо, що у 2019-му суд заочно визнав Януковича винним у державній зраді й пособництві в агресивній війні. Процес тривав 20 місяців, а розслідування злочинів, які він скоїв, п’ять років. Захист колишнього президента подав не менш ніж п’ять апеляційних скарг на вирок, а потім ще кілька скарг на постанови цього ж суду, який відхилив заяви захисників. 

Торік Януковичу вручили підозру як очільнику організованої злочинної групи, до якої входили колишній міністр оборони Дмитро Саламатін, голова СБУ Олександр Якименко, міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко, командир київського “Беркуту” Сергій Кусюк та низка інших високопосадовців.

А у лютому 2022-го слідчі повідомили Януковичу нову підозру в підбурюванні військовослужбовців Управління державної охорони до дезертирства. Відомо, що 23 лютого 2014-го Янукович, перебуваючи на території однієї з військових частин Чорноморського флоту РФ у Севастополі, підбурював військовослужбовців УДО до вчинення дезертирства. У результаті цього колишній заступник начальника Управління державної охорони України – начальник Служби безпеки президента ухилився від подальшого проходження військової служби та виїхав до Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter