Суд визнав Януковича винним у держзраді

Дата: 25 Січня 2019
A+ A- Підписатися

Оболонський райсуд Києва заочно визнав колишнього президента України Віктора Януковича винним у державній зраді й пособництві в агресивній війні.

Про це повідомляє “Кореспондент”.

Судді, що розглядали справу екс-президента 

Суд над Януковичем тривав 20 місяців, а розслідування злочинів, скоєних колишнім очільником держави, – п’ять років.

“Призначити Януковичу остаточне покарання у вигляді 13 років позбавлення волі”, – оголосив суддя Владислав Дев’ятко.

Прокуратура просила для Януковича 15 років позбавлення волі, проте судді визнали екс-президента невинуватим у “пособництві в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону”, бо не побачили доказів, що свідчили б про те, що Янукович був проінформований про остаточну ціль незаконних дій Росії.

Також судді постановили, що прокуратура не надала доказів того, що екс-президент діяв з метою зміни меж України, а в його висловлюваннях не встановили закликів до таких дій.

В остаточному вироку зазначається, що дії Росії в Криму кваліфікуються як акт агресії, дії Януковича як пособництво в цьому, а його заяви про напади на себе, про загрозу для російськомовного населення після Революції гідності й ознаки гуманітарної катастрофи назвали помилковими.

Заочне засудження, яке присудили Януковичу, передбачає арешт лише в тому разі, якщо вдасться його затримати; після цього почнуть відраховувати тюремний термін.

У свою чергу деякі експерти критикують заочне судочинство у справі Януковича. 

“Система заочного судочинства настільки недосконала, що є багато ризиків і загроз оскарження вироку. Погано прописані процедури, погано розділені етапи попереднього розслідування і судового слідства, права і повноваження сторін на цьому етапі. Вони нечітко визначені, вони дозволяють вільне тлумачення. І цим, до речі, користувалися обидві сторони судового процесу і сам суд. І тут мова йде не тільки про справу Януковича, а й про будь-яку справу за процедурою заочного засудження”,зазначив у коментарі BBC адвокат “Небесної сотні” Павло Дикань.

Натомість інші експерти зауважують, що наразі головним питанням залишається, чи стане вирок підставою для розслідування дій соратників екс-президента. 

“Якщо вирок Януковичу стане приводним ременем для ланцюга наступних проти його поплічників, це нормально. Якщо ж Януковича зроблять просто стрілочником, то суспільство навряд чи це сприйме”,підкреслив у коментарі 24 каналу експерт Володимир Цибулько. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter