Затриманих на звільнених територіях російських учителів не можна судити за порушення законів та звичаїв війни – юристи

Дата: 13 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

12 вересня віцепрем’єр-міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук повідомила, що у звільнених від російської армії населених пунктах затримали шкільних учителів, що приїхали на окуповані території для роботи в місцевих школах за російськими освітніми програмами. За словами Верещук, їх судитимуть за ч. 1 ст. 438 КК України (“Порушення законів та звичаїв війни”). Однак українські правозахисники з такою кваліфікацією злочинів не погодилися. 

Про це написали правознавець-кримінолог Микола Хавронюк та колишній заступник міністра юстиції України, викладач кафедри міжнародного та європейського права Сергій Петухов.

Школа на окупованій території Донецької області. Фото: Спротив Інфо

Так, Петухов зазначив, що кваліфікацію злочинів здійснює прокуратура, а не віцепрем’єр, а російські вчителі потенційно можуть бути засуджені за незаконний перетин державного кордону та, можливо, зазіхання на територіальну цілісність України.

Своєю чергою Хавронюк наголосив, що ч. 1 ст. 438 КК України передбачає відповідальність за “жорстоке поводження з військовополоненими або цивільним населенням, вигнання цивільного населення для примусових робіт, розграбування національних цінностей на окупованій території, застосування засобів ведення війни, заборонених міжнародним правом, інші порушення законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України”. 

“Робота в школі за російськими освітніми програмами все ж не є жорстоким поводженням з цивільним населенням. Але також вона не є й іншим порушенням законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами, оскільки в жодному з таких договорів не міститься відповідної заборони”, – пояснив правознавець. 

На його думку, кваліфікувати дії російських освітян слід за частинами 3, 4 або 5 ст. 27 і ч. 3 ст. 111-1 КК України. Тобто залежно від конкретного діяння того або іншого вчителя, як:

  • організація пропаганди в закладах освіти для сприяння збройній агресії проти України, встановленню та утвердженню тимчасової окупації частини території України, уникненню відповідальності за вчинення державою-агресором збройної агресії проти України, а також дії, спрямовані на впровадження стандартів освіти держави-агресора в закладах освіти (ч. 3 ст. 27 і ч. 3 ст. 111-1);
  • підбурювання до таких дій (ч. 4 ст. 27 і ч. 3 ст. 111-1);
  • пособництво в таких діях порадами, вказівками, наданням засобів чи знарядь або усуненням перешкод (ч. 5 ст. 27 і ч. 3 ст. 111-1).

Кваліфікація, як каже Хавронюк, впливає і на покарання. У ч. 3 ст. 111-1 КК України воно м’якше, ніж у ч. 1 ст. 438. До іноземця може бути застосований арешт на строк до шести місяців або позбавлення волі на строк до трьох років. 

“За правилами ч. 2 ст. 18 КК України, спеціальним суб’єктом кримінального правопорушення є особа, що вчинила кримінальне правопорушення, суб’єктом якого може бути лише певна особа. Оскільки в ч. 3 ст. 111-1 КК України такою певною особою визначено тільки громадянина України, то іноземець виконавцем цього злочину бути не може. Але організатором, підбурювачем чи пособником може”, – додав він.

Нагадаємо, що напередодні Верещук повідомила, що у звільнених від російської армії населених пунктах правоохоронці затримали шкільних учителів. Вони приїхали на окуповані території для роботи в місцевих школах за російськими освітніми програмами. Міністерка уточнила, що російських учителів не розглядатимуть як полонених для обміну.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter