Засуджену за депортацію “суддю” Тетяну Феденьову можна притягнути до відповідальності за інші злочини – “Крим SOS”

Дата: 05 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Незаконну “суддю” Тетяну Феденьову, яку засудили за депортацію цивільних з тимчасово Криму, можна притягнути до відповідальності й за інші скоєні злочини.

Про це повідомляє правозахисна організація “Крим SOS“. 

Правозахисна організація вказує, що так звана “суддя” окупаційного “Армянського міського суду” в Криму незаконно ув’язнила двох вірян “Свідків Єгови” – Олександра Дубовенка та Олександра Литвинюка.

“Через це її можна притягнути до відповідальності за воєнний злочин – незаконне позбавлення волі (ст. 8 (2)(a)(vii) Римського статуту Міжнародного кримінального суду)”, – цитує “Крим SOS” свого аналітика Євгена Ярошенка.

У правозахисній організації наголошують, що, ухваливши вирок “Свідкам Єгови“, Тетяна Феденьова незаконно застосувала кримінальне законодавство держави-окупанта на окупованій території, що порушує ст. 43 Гаазького положення про закони та звичаї війни на суходолі та ст. 64 IV Женевської конвенції. Також такі дії порушують право на свободу та особисту недоторканність (ст. 9 Міжнародного пакту про громадянські й політичні права, ст. 5 Європейської конвенції з прав людини) та право на свободу релігії (ст. 18 Міжнародного пакту про громадянські й політичні права, ст. 9 Європейської конвенції з прав людини).

5 квітня 2023 року Офіс генерального прокурора України повідомив, що в Україні вперше ухвалили вирок за депортацію цивільного населення з Криму. Так звану “суддю” окупаційного “Армянського міського суду” заочно засудили до десяти років позбавлення волі. Її визнали винною в депортації кримчанина з території тимчасово окупованого півострова, що є порушенням законів та звичаїв війни (ст. 438 Кримінального кодексу України) та воєнним злочином відповідно до норм міжнародного права.

Влітку 2022 року “Крим SOS” опублікувала дослідження, у якому розкрито імена суддів, що розглядають кримінальні справи або ухвалили вироки сьогоднішнім жертвам політичних переслідувань у Криму.

Раніше правозахисна організація “Крим SOS” оприлюднила безпекові рекомендації взаємодії з нею через чергове порушення Росією свободи асоціацій.

Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан закликав Україну ратифікувати Римський статут, щоб національне законодавство відповідало міжнародним стандартам.
 
У лютому 2023 року Коаліція громадських організацій, що опікуються питаннями захисту прав постраждалих унаслідок війни, представила для української влади дорожню карту на 2023 рік з 10 пріоритетних кроків у сфері захисту прав людини. Документ містить кроки, що мають на меті сприяти притягненню до відповідальності міжнародних злочинців за воєнні злочини, геноцид та злочин проти людяності, скоєні в Україні.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter