В Україні ухвалили перший вирок за депортацію з окупованого Криму

Дата: 30 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Дарницький районний суд Києва заочно засудив до десяти років в’язниці незаконну “суддю”, що причетна до депортації кримчанина з території тимчасово окупованого Криму.

Про це інформує Прокуратура Автономної Республіки Крим.

З початку тимчасової окупації півострова “суддя” перейшла на службу до незаконно створених судових органів та обійняла керівну посаду “голови Армянського міського суду Республіки Крим”.

“Засуджена брала безпосередню участь в реалізації злочинної політики держави-окупанта, спрямованої на зміну демографічного складу населення у Криму. “Суддя” достовірно знала, що з 2014 року жителі Криму мають статус осіб, які перебувають під захистом міжнародного гуманітарного права. Всупереч цьому вона ухвалила рішення про видворення громадянина України з території тимчасово окупованого півострова”, – мовиться у повідомленні.

“Суддю” визнано винною у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). В прокуратурі повідомили, що її рішення було мотивоване нібито відсутністю дозвільних документів та недотриманням “правил перебування на території Російської Федерації”.

У прокуратурі пояснили, що жодні додаткові дозволи окупаційної адміністрації РФ в Криму для проживання громадян України на тимчасово окупованій території півострова за національним законодавством не передбачені.

Керівник прокуратури АР Крим та м. Севастополя Ігор Поночовний заявив, що це перший в Україні вирок за депортацію цивільного населення з окупованого півострова.

Наразі ще три обвинувальні акти про аналогічні злочини розглядають українські суди.

Нагадаємо, з початку тимчасової окупації Криму Росія проводить агресивну політику колонізації півострова. З 2014-го до 2021 року до Криму, за різними оцінками, незаконно переселилися від 600 тисяч до мільйона громадян Російської Федерації. Водночас десятки тисяч громадян України змушені були виїхати з Криму через “отруйну” атмосферу на півострові та політичні репресії, від яких найбільше потерпають кримські татари та українці.
 
Також як інструменти такої політики примусового видворення окупаційна влада використовує власне міграційне законодавство і законодавство про адміністративні правопорушення та незаконно створені на півострові підконтрольні їй “суди”.
 
Як відомо, видворення країною-окупантом цивільного населення з окупованої території є воєнним злочином. Правозахисники та фахівці з міжнародного права пояснюють, що з моменту тимчасової окупації на території АР Крим і міста Севастополя діє правовий режим міжнародного збройного конфлікту та підлягають застосуванню закони і звичаї війни, що передбачено нормами міжнародного гуманітарного права, зокрема ст. 42 Гаазького положення 1907 року та  ст. 2 IV Женевської конвенції “Про захист цивільного населення під час війни”.
 
Українська влада анонсувала плани з деокупації Криму. Також вона неодноразово закликала громадян Росії, які незаконно оселилися в тимчасово окупованому Криму, залишити півострів, допоки є така можливість.
 
Під час саміту Кримської платформи в серпні 2022 року президент Володимир Зеленський висловив переконання у квітучому майбутньому Криму після його деокупації.
 
Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим оприлюднило детальну інструкцію, що робити цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter