Запустили застосунок для українських військових “Армія+”: там можна подавати електронні рапорти

Дата: 08 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

В Україні презентували застосунок для військових “Армія+”. 

Про це розповіла заступниця міністра оборони з питань цифрових трансформацій, цифрового розвитку та цифровізації Катерина Черногоренко.

Фото: Мінцифри

Нині у застосунку доступні три функції: 

  • унікальний номер військового Армія ID,
  • опитування
  • електронні рапорти; 

Посадовці обіцяють, що електронні рапорти військові зможуть подавати за кілька хвилин. 

“Ми сформували юридичну базу, щоб перехід на електронні рапорти став незворотним, і ніхто не згадував про ручки, пачки паперів і логістику рапортів”, — каже Чорногоренко.

За словами заступниці міністра оборони з питань цифровізації, ще однією функцією у додатку будуть опитування військових. 

“Ми збиратимемо думки сотень тисяч військових та впроваджуватимемо зміни на рівні всієї армії. Це про швидкість, гнучкість та ефективність рішень, які приймаються”, – каже вона. 

Цього року для українських військових запустили платформу для спрощення подачі документів, але правозахисники звертали увагу на проблему, що існує з рапортами у війську, ще раніше. 

Річ у тім, що рапорт є основним інструментом, щоб повідомити про порушене право у війську, але досі чимало бійців та бійчинь не знають, що можуть подати його в певних ситуаціях. Також через відсутність єдиного шаблону для рапортів у частинах могли відмовляти реєструвати їх, бо не дотримано стандарту. Утім, і стандарт у різних місцях може бути різним, наприклад, від деяких вимагають рукописні рапорти, а від інших – виключно друковані.

Нагадаємо, що запит на скорочення бюрократичних процедур є серед опитаних українських ветеранів та військових. Також серед них популярними є електронні послуги, а побоювань щодо персональних даних вони не поділяють.

Цікаво, що українські чоловіки частіше користуються електронними держпослугами, ніж жінки. 

Фотографія обкладинки: politico.com

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter