Українські ветерани переважно довіряють е-послугам та не поділяють побоювань щодо персональних даних

Дата: 29 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Опитані соціологами в Україні ветерани переважно мають довіру до електронних послуг і обґрунтовують її тим, що держава вже володіє великим обсягом інформації про кожного громадянина країни, тож немає сенсу побоюватися розширення переліку е-послуг. 

Про це свідчать дані дослідження “Думки й погляди населення України щодо державних електронних послуг”, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології за підтримки Програми розвитку ООН та Мінцифри.

Ілюстраційне зображення. Фото: Rodrigo Abd / The Associated Press

Серед ветеранів, які брали участь у дослідженні, не було жодного, хто б не користувався застосунком “Дія”. Опитані аргументували це тим, що в застосунку є найбільше необхідних для них функцій: від документів (паспорт, ідентифікаційний код) до можливості отримання необхідних довідок (витяг про несудимість, довідки ОК-5 / ОК-7, ковід-сертифікати) і перевірки наявності штрафів.

Загалом ветерани вважають, що зростання кількості е-послуг є необхідною і важливою зміною, бо:

  • економлять час і зусилля; 
  • зменшують вплив людського чинника в процесі надання послуги; 
  • дають змогу уникнути дискомфорту, пов’язаного з чергами та з увімкненням повітряної тривоги.

Щодо послуг, якими користувалися протягом останніх двох років, учасники дослідження серед ветеранів найчастіше називали:

  • (3/5) реєстрацію автотранспорту;
  • отримання електронного лікарняного листка; 
  • ведення ФОП; 
  • послуги для ВПО;
  • оформлення субсидії (один серед усіх опитаних); 
  • отримання довідки про несудимість (один з усіх опитаних).

Більшістю отриманих послуг ветерани були задоволені, однак для послуги реєстрації й ведення ФОП окреслили деякі покращення. 

Нагадаємо, що за минулий рік на майже 20% побільшало ветеранів, які відчувають зневагу суспільства.

Пересічні українці вважають основною проблемою ветеранів у майбутньому психоемоційну нестабільність, проблеми з фізичним здоров’ям або ж проблеми з простором, адаптованим для людей з інвалідністю. Водночас самі ветерани вважають інакше. 

Також більшість опитаних роботодавців уже бояться, що на них вплине психоемоційний стан працівників-ветеранів, тож це заважає останнім у працевлаштуванні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter