Українські чоловіки частіше користуються електронними держпослугами, ніж жінки

Дата: 29 Січня 2024
A+ A- Підписатися

За останній рік в Україні електронними державними послугами користувалися 71% чоловіків та 58% жінок.

Про це свідчать дані дослідження “Думки й погляди населення України щодо державних електронних послуг”, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології за підтримки Програми розвитку ООН та Мінцифри.

Ілюстраційне зображення. Фото: D. Umbrasas / LRT

Дослідження охоплювало два етапи: всеукраїнське опитування та якісне дослідження у вигляді глибинних інтерв’ю. Під час другого етапу провели загалом 2014 інтерв’ю. 

Дослідники звертають увагу, що менша кількість користувачок у порівнянні з користувачами спостерігається серед усіх вікових категорій. Серед опитаних, які назвали брак навичок як причину того, що не користуються держпослугами онлайн, незначно переважали жінки – 28% проти 25%. 

Українські чоловіки більше користуються майже всіма онлайн-послугами, але найбільший розрив фіксують у питанні особистого транспорту, що, найімовірніше, пов’язане з поширенням небезпечних сексистських стереотипів. Так, серед чоловіків послугами щодо особистого транспорту користувалися 30%, а серед жінок усього 9%. Також серед жінок нижчий відсоток тих, хто загалом користується “Дією”: 58% чоловіків проти 45% жінок. 

“Можливо, у контексті глобальних цілей України щодо подолання гендерних розривів та стереотипів у рамках кампаній з просування електронних державних послуг доцільно також передбачати гендерний компонент. Наприклад, боротьбу зі стереотипами, як-от: питання автомобілів – це більшою мірою прерогатива чоловіків… електронні державні послуги мають сприйматися як універсальні для жінок і чоловіків”, – кажуть дослідники. 

Нагадаємо, що в Україні більшість населення становлять жінки, але досі в парламенті жінок менше, ніж чоловіків, хоч і працюють депутатки ефективніше за депутатів. Також досі українки отримують меншу зарплату та пенсію, ніж чоловіки. 

Натомість доглядом за дітьми та іншою неоплачуваною роботою в українських сім’ях займаються жінки.

Відповідно до міжнародних стандартів, чоловіки й жінки мають рівні права на повноцінну участь у всіх аспектах життя, втім фактично це не так. Згідно з дослідженнями ЮНЕСКО, з дитинства в жінок та чоловіків закладені різні можливості для подальшого успіху. Так, 15 мільйонів дівчаток у світі не мають навіть змоги навчитися читати й писати в початковій школі, через що із 750 мільйонів дорослих, які не вміють читати, дві третини становлять жінки.

Фотографія обкладинки: WFP / Beryl Lo

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter