В Україні гендерний розрив в оплаті праці становить 18,6% – Лубінець

Дата: 18 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

В Україні гендерний розрив в оплаті праці становить 18,6%. Цей показник є нижчим за світовий, але більшим, ніж у багатьох країнах ЄС.

Про це заявив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець

Фото: Жінки – це 50% успіху України

“У Міжнародний день рівної оплати праці звертаю увагу на подолання стійкого розриву в оплаті праці між чоловіками та жінками. Основними причинами розриву є систематична дискримінація та недооцінка праці жінок”, – наголосив Омбудсман.

За словами Лубінця, вдосконалення трудового законодавства, подолання стереотипів роботодавців, підвищення рівня мотивації жінок – це головні засади того, щоб тенденція до скорочення гендерного розриву в оплаті праці в Україні стала стійкою та незворотною.

У травні в Україні презентували Національну стратегію подолання гендерного розриву в оплаті праці на період до 2030 року. У межах плану реалізації стратегії передбачається робота над подоланням стереотипів і дискримінації за ознакою статі, вдосконаленням законодавства про рівну оплату праці, а також створенням умов для зручного поєднання сімейних та професійних обов’язків.

Під час презентації та обговорення стратегії перша леді Олена Зеленська наголосила, що українські жінки під час повномасштабної війни працюють і представлені в усіх сферах економіки, однак розрив в оплаті праці між ними й чоловіками залишається.

Раніше ZMINA писала, що з проблемою розриву в оплаті праці стикаються не лише українки. Так, 30 червня в США Верховний суд округу Лос-Анджелес розпочав розгляд справи зі звинуваченням компанії Walt Disney у нерівній оплаті праці жінок і чоловіків. У позові стверджується, що за вісім років співробітниці компанії заробили на $150 мільйонів менше, ніж їхні колеги-чоловіки.

Нагадаємо, що в липні президент Бразилії Луїз Інасіо Лула да Сілва підписав закон, який гарантує рівну оплату праці жінок та чоловіків. Він покликаний боротися з нерівністю на ринку праці, а також має збільшити фінансову автономію жінок та покращити їхнє загальне становище. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter