Заочно до 12 років в’язниці загрожує полковнику ФСБ за катування цивільних у Новій Каховці

Дата: 19 Січня 2024
A+ A- Підписатися

До суду заочно скерували обвинувальний акт щодо полковника російської ФСБ, якому закидають катування цивільних у Новій Каховці на Херсонщині. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Імені підозрюваного у повідомленні не називають, але відомо, що мова йде про Дмитра Лайкова

Йому закидають два випадки затримання та катування цивільних. Перший трапився 11 травня 2022 року, коли російські військові затримали на блокпості біля окупованого села Давидів Брід 31-річного чоловіка та відвезли його до однієї з камер Каховського райвідділку поліції. 

Чоловіка за наказом та в присутності Лайкова, як кажуть слідчі, лупцювали, щоб він надав інформацію, що цікавила росіян, та погодився на співпрацю. Під час одного з побиттів Лайков віддав наказ п’ятьом російським військовим “завдати численних ударів кулаками, ногами та гумовими кийками” по різних частинах тіла затриманого. В результаті цього йому зламали 6–9 ребра, як показали експертизи. 

Іншого цивільного чоловіка російські військові затримали 15 травня того ж 2022 року біля Новокаховської ГЕС. На три дні його відвезли у невстановлене приміщення у районі головної споруди Північно-Кримського каналу, а згодом перевезли до райвідділку в Новій Каховці за вказівкою Лайкова. 

Затриманого також побоями примушували погодитися на співпрацю з ФСБ та зізнатись у співпраці з правоохоронними органами та Збройними силами України.

Слідчі додають, що, окрім побиттів та погроз вбивством, до затриманих також застосовували електричний струм, не надавали медичної допомоги та погано харчували й не давали води. 

Санкція інкримінованої Лайкову статті передбачає позбавлення волі від 8 до 12 років.  

Нагадаємо, що на деокупованих територіях правоохоронці виявили 80 місць несвободи й катівень, де російські окупанти незаконно утримували та піддавали тортурам цивільних.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter