Катував цивільних у Новій Каховці та погрожував убити їхніх рідних: полковнику ФСБ оголошено підозру

Дата: 06 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Співробітнику другої служби управління захисту конституційного ладу ФСБ РФ, 42-річному полковнику Дмитру Лайкову оголошено підозру в тому, що під час окупації Нової Каховки на лівому березі Херсонщини він незаконно ув’язнював місцевих мешканців, катував їх та позбавляв медичної допомоги.

Це випливає з тексту повідомлення про підозру, опублікованому на сайті Офісу генпрокурора. 

Будівля Каховського райвідділу поліції в Новій Каховці Джерело: NovaKahovka.City

Слідством встановлено, що впродовж березня-травня 2022 року Дмитро Лайков з іншими, поки невстановленими досудовим розслідуванням військовослужбовцями РФ незаконно ув’язнював цивільних осіб у приміщенні Каховського райвідділку поліції й катував їх.

Так, 11 травня 2022 року військові РФ на блокпосту біля тимчасово окупованого села Давидів Брід Бериславського району Херсонської області незаконно затримали 31-річного Андрія й ув’язнили його в одній з камер райвідділку.

За наказом та в присутності Лайкова військові РФ вибивали з чоловіка інформацію, яка цікавила окупаційні війська, а також примушували до співпраці.

“Під час одного з таких допитів Лайков віддав наказ п’ятьом військовим РФ завдати численних ударів кулаками, ногами та гумовими кийками по різних частинах тіла Андрія. В результаті чого чоловіку зламали 6–9 ребра”, – йдеться в повідомленні.

Ще один випадок катування правоохоронці зафіксували щодо іншого Андрія – 39-річного чоловіка, якого військові РФ затримали 15 травня біля Новокаховської ГЕС. 

Спочатку його незаконно ув’язнили в невстановленому приміщенні в районі головної споруди Північно-Кримського каналу, де утримували три дні. Потім за вказівкою Лайкова перевели до приміщення райвідділку в Новій Каховці.

Правоохоронці повідомляють, що в один із днів Лайков разом з іншими військовими РФ не менш ніж одну годину поспіль застосовував до потерпілого фізичне насильство. Андрія в такий спосіб примушували погодитися на співпрацю з ФСБ РФ, а також змушували зізнатись у співпраці з правоохоронними органами та Збройними силами України.

Зокрема, Лайков погрожував чоловіку вбивством його близьких родичів, разом з іншими бив руками, ногами, гумовими кийками по різних частинах тіла. Внаслідок чого чоловіку зламали палець на правій нозі.

“Не отримавши бажаної інформації, Лайков спільно з трьома невстановленими військовослужбовцями збройних формувань РФ вчинив акт сексуального насильства відносно потерпілого. Вони приєднали до статевих органів чоловіка дроти, через які проходив електричний струм, при цьому рухи потерпілого були обмеженні, що є грубим порушенням Женевської конвенції”, – йдеться в повідомленні.

Правоохоронці зазначають, що після застосування тортур медична допомога чоловікам не надавалась. Крім того, їх постійно утримували у виснажливих для людського організму антисанітарних умовах: обмежували в їжі та воді, забороняли відвідувати вбиральню, тож вони змушені були здійснювати біологічні потреби безпосередньо в приміщенні, в якому перебували. 

Унаслідок катування чоловіки були змушені надати в письмовій формі згоду на співпрацю з ФСБ РФ, і лише після цього їх звільнили з місця незаконного утримання. 

Нагадаємо, Чернігівська обласна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно двох військовослужбовців РФ, які на початку березня 2022 року в окупованому селі Слобода на Чернігівщині незаконно утримували цивільного чоловіка, годину били його та погрожували спалити живцем. А Служба безпеки України встановила особи 26 мешканців Нової Каховки, які добровільно погодилися працювати в незаконно створеній окупантами “поліції”, допомагали росіянам виявляти патріотично налаштованих українців, організовували їхнє незаконне утримання та брали участь у катуваннях.

Раніше ZMINA писала, що Офіс генпрокурора встановив понад 700 постраждалих від катувань російськими військами на Харківщині. У місті Херсоні жертвами воєнних злочинів, скоєних росіянами, стали понад 160 людей.

Зараз українській владі потрібно ідентифікувати 156 російських військовослужбовців та окупаційних посадовців, які вчиняли воєнні злочини. До суду скерували 114 обвинувальних актів, а 35 осіб отримали вироки.

На деокупованих територіях правоохоронці виявили 80 місць несвободи й катівень, де російські окупанти незаконно утримували та піддавали тортурам цивільних.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter