Годину били й погрожували спалити живцем: двох військовослужбовців РФ судитимуть за катування цивільного на Чернігівщині

Дата: 02 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Чернігівська обласна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно двох військовослужбовців РФ, які на початку березня 2022 року в окупованому селі Слобода на Чернігівщині незаконно утримували цивільного чоловіка, годину били його та погрожували спалити живцем.

Про це повідомляє пресслужба відомства.

Військовослужбовці РФ, яких звинувачують у жорстокому поводженні з цивільними. Джерело: Офіс генпрокурора

Слідством встановлено, що, перебуваючи в окупованому селі Слобода, озброєні військовослужбовці РФ незаконно затримали місцевого мешканця. Чоловіка доставили до місцевого магазину й годину безперервно били в низ живота, по тулубу та голові. Били руками, ногами, дерев’яним руків’ям та прикладом. Таким чином росіяни хотіли отримати інформацію, щодо можливої співпраці чоловіка з військовослужбовцями Збройних сил України, їхнє місце дислокації на території села. 

Оскільки чоловік не мав відношення до ЗСУ, то й повідомити росіянам нічого не міг. Тоді військові армії РФ вивели потерпілого з приміщення магазину на вулицю, поставили його на коліна й почали залякувати: показували півлітрову пляшку “Уайт спіриту” й погрожували підпалити.

Імен обвинувачуваних у прокуратурі не називають, але 28 вересня 2023 року про підозру в аналогічному злочині повідомили військовослужбовцям 74 окремої гвардійської мотострілецької Звенигородсько-Берлінської орденів Кутузова та Суворова II ступеня бригади – тактичного об’єднання Сухопутних військ РФ Євгену Басову (1990 р. н., уродженець Алтайського краю) та Петру Базарову (1987 р. н., виходець з Республіки Бурятія).

Як відомо, село Слобода, розташоване за 20 кілометрів на південь від Чернігова, росіяни окупували 5 березня та пробули там близько місяця. Випадок із погрозами живцем спалити цивільного в цьому селі був не єдиним. Так, у травні в аналогічному злочині суд заочно визнав винними російських військовослужбовців Дмитра Маховського і Шивита Донгака. 

Нагадаємо, прокурори Херсонської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно трьох росгвардійців, яких звинувачують у жорстокому поводженні з цивільним населенням та інших порушеннях законів та звичаїв війни. Двом з них інкриміновано також умисне вбивство цивільного. А національна поліція повідомила про підозру в держзраді та жорстокому поводженні з цивільним населенням колишньому майору СБУ, який у 2014 році під час окупації Криму перейшов на бік росіян і під час повномасштабного вторгнення затримував цивільних на Херсонщині та застосовував до них тортури.

Раніше ZMINA писала, що Офіс генпрокурора встановив понад 700 постраждалих від катувань російськими військами на Харківщині. У місті Херсоні жертвами воєнних злочинів, скоєних росіянами, стали понад 160 людей.

Зараз українській владі потрібно ідентифікувати 156 російських військовослужбовців та окупаційних посадовців, які вчиняли воєнні злочини. До суду скерували 114 обвинувальних актів, а 35 осіб отримали вироки.

На деокупованих територіях правоохоронці виявили 80 місць несвободи й катівень, де російські окупанти незаконно утримували та піддавали тортурам цивільних.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter