Колишнього майора-зрадника з СБУ підозрюють у знущанні з цивільних на Херсонщині торік

Дата: 25 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Національна поліція повідомила про підозру в держзраді та жорстокому поводженні з цивільним населенням колишньому майору СБУ, який у 2014 році під час окупації Криму перейшов на бік росіян, а під час повномасштабного вторгнення затримував цивільних на Херсонщині та застосовував до них тортури.

Про це ZMINA дізналася з тексту підозри.

Херсонський ізолятор тимчасового утримання, де катували викрадених

Ім’я підозрюваного – Олександр Лебідь

Слідство встановило, що в березні 2014 року колишній майор СБУ погодився на пропозицію представника ФСБ РФ перейти на їхній бік. 

Після повномасштабного вторгнення, у квітні 2022-го, Лебідь з іншими співробітниками ФСБ прибув на тимчасово окуповану територію в Херсон.

У липні того ж року під час незаконного обшуку в будинку місцевого мешканця озброєний Лебідь зі своїми співучасниками відібрав у чоловіка ноутбук, телефон і 13000 гривень. А коли знайшли в нього прапор “Правого сектору” та подяку від ГО “Правий сектор”, незаконно затримали та доставили до місця несвободи. 

Понад три тижні чоловіка незаконно утримували в одній з камер приміщення Херсонського ізолятора тимчасового утримання. Під час допитів чоловіка катували електричним струмом, били. 

Детальніше про те, як росіяни катували цивільних у Біляївці Херсонської області, де внаслідок тортур померло двоє полонених, читайте в матеріалі “Хочемо, щоб ви самі здохли”: у Біляївці росіяни свідомо катували цивільних до смерті”.

Нагадаємо, комісія ООН зафіксувала випадки коли окупаційна влада на Херсонщині закатовувала цивільних до смерті.

Раніше ZMINA писала, що Офіс генпрокурора встановив понад 700 постраждалих від катувань російськими військовими на Харківщині. У місті Херсоні жертвами воєнних злочинів, скоєних росіянами, стали понад 160 осіб.

Зараз українській владі вдалося ідентифікувати 156 російських військовослужбовців та окупаційних посадовців, які вчиняли воєнні злочини. До суду скерували 114 обвинувальних актів, а 35 осіб отримали вироки.

Правоохоронці виявили на звільнених територіях 80 місць несвободи й катівень, де російські окупанти незаконно утримували та застосовували тортури до цивільних.

Аналітики ZMINA зазначили, що методи катувань росіянами цивільних полонених подібні в незаконних місцях утримань на різних окупованих територіях України. Така система порушень може свідчити про злочини проти людяності з боку росіян, наголошують правозахисники.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter