Окупаційна влада на Херсонщині закатовувала цивільних до смерті – комісія ООН

Дата: 23 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Незалежна міжнародна слідча комісія ООН зібрала докази того, що окупаційна влада та військові РФ не надавали медичної допомоги українцям після катувань, імітували страту, застосовували до затриманих невідомі речовини. Унаслідок такого поводження люди помирали. Деякі бранці не витримували тортур та вчиняли самогубство.

Про це йдеться в доповіді Комісії ООН з розслідування порушень в Україні, яка була передана Генеральній Асамблеї ООН на 78-й сесії. 

 

Свідчення, зібрані комісією, доводять глибоку зневагу росіян до життя та гідності жертв. Свідки повідомляли про ситуації, коли тортури вчинялися з такою жорстокістю, що вони призводили до смерті. 

“Наприклад, у місці тримання, який окупаційна влада облаштувала в школі села Біляївка Херсонської області, співутриманці звернулися по медичну допомогу, коли в потерпілого відразу після катувань з’явились ознаки дихальної недостатності. Однак російські військові відмовилися надати допомогу, і жертва померла менш ніж через годину”, – йдеться в досліджені. 

У цій справі комісія визнала, що окрім катувань поведінка росіян становила незаконне вбивство. 

У цьому ж закладі ще один затриманий помер у камері, ймовірно, внаслідок тортур, зневоднення та голоду. Через день російські солдати витягли його тіло з камери за ноги. 

“Комісія дійшла висновку, що, окрім тортур, збройні формування РФ порушили право потерпілого на життя та спричинили його смерть шляхом тортур, жорстокого поводження та нелюдських умов”, – йдеться в досліджені.

Детальніше про те, як росіяни катували цивільних у Біляївці Херсонської області, де внаслідок тортур померло двоє полонених, читайте в матеріалі “Хочемо, щоб ви самі здохли”: у Біляївці росіяни свідомо катували цивільних до смерті”.

Також комісія зафіксувала випадки імітації страти, опускання голови жертви в бочку з водою – так зване утоплення, позбавлення затриманих сну, примушування жертви вдихати невідому речовину або введення невідомої речовини. 

“Дві жертви померли після двох останніх практик”, – йдеться в досліджені.

Окрім фізичної травми, тортури призвели до тривалих психологічних страждань. 

“Один з потерпілих повідомив, що під час перебування під вартою він двічі намагався вчинити самогубство, зокрема під час сеансу “утоплення”. Інший – вчинив самогубство через кілька місяців після затримання та катувань: він не міг упоратися з психологічним впливом того, через що пройшов”, – йдеться в досліджені.

За свідченнями потерпілих та свідків, допити та катування проводили співробітники Федеральної служби безпеки Російської Федерації, російські військові, особовий склад Національної гвардії Росії, військові так званої “Донецької народної республіки” та особовий склад “Групи Вагнера”.

Раніше ZMINA писала, що Офіс генпрокурора встановив понад 700 постраждалих від катувань російськими військовими на Харківщині. У місті Херсоні жертвами воєнних злочинів, скоєних росіянами, стали понад 160 осіб.

Зараз українській владі вдалося ідентифікувати 156 російських військовослужбовців та окупаційних посадовців, які вчиняли воєнні злочини. До суду скерували 114 обвинувальних актів, а 35 осіб отримали вироки.

Правоохоронці виявили на звільнених територіях 80 місць несвободи й катівень, де російські окупанти незаконно утримували та застосовували тортури до цивільних.

Аналітики ZMINA зазначили, що методи катувань росіянами цивільних полонених подібні в незаконних місцях утримань на різних окупованих територіях України. Така система порушень може свідчити про злочини проти людяності з боку росіян, наголошують правозахисники.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter