Трьох росгвардійців судитимуть за ув’язнення, катування та вбивство цивільних під час окупації Херсона – прокуратура

Дата: 30 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Прокурори Херсонської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно трьох росгвардійців, яких звинувачують у жорстокому поводженні з цивільним населенням та інших порушеннях законів та звичаїв війни. Двом з них інкриміновано також умисне вбивство цивільного.

Про це повідомляє пресслужба відомства.

Будівля херсонського ІТТ Фото: ZMINA

Слідство встановило, що в березні-жовтні 2022 року, під час окупації міста Херсона, обвинувачені спільно з іншими військовослужбовцями збройних сил та силових структур РФ затримували та незаконно ув’язнювали в захопленій будівлі ізолятора тимчасового тримання жителів обласного центру та регіону.

“Людей піддавали жорстоким тортурам, застосовували психологічне та фізичне насильство, схиляли до співпраці з окупаційною владою. Змушували свідчити проти себе, рідних та знайомих”, – йдеться в повідомлені.

Наразі встановлено понад 200 осіб, які утримувались у цій будівлі та щодня зазнавали різних видів катувань, зокрема електричним струмом статевих органів. Задокументовано два факти смерті цивільних від тортур.

Імен обвинувачуваних у прокуратурі не називають, але відомо, що 11 вересня 2023 року підозру в жорстокому поводженні з цивільним населенням та в інших порушеннях законів і звичаїв війни повідомили стрільцю роти оперативного призначення 143 полку Росгвардії в Челябінській області Росії Олександру Чиленгірову.

У підозрі, окрім імені Чиленгірова, згадують два інших – Олексія Холоділіна та Єгора Бондаренкова

Слідчі вважають, що 9 березня минулого року росіяни змусили начальника ізолятора тимчасового тримання №1 віддати їм ключі, щоб облаштувати там катівню. У підозрі згадують десятки потерпілих, до щонайменше 24 з яких застосовували сексуальне насильство, а саме приєднували дроти зі струмом до статевих органів. 

Одного з викрадених росіяни забили до смерті в камері №7. 

Нагадаємо, прокурори Київської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт щодо командира та заступника командира 2 мотострілецької роти 1 мотострілецького батальйону 15 окремої мотострілецької бригади ЗС РФ. Їх звинувачують у тому, що в березні 2022 року, перебуваючи в окупованому селі Богданівка Броварського району, вони катували та залякували цивільне населення Київщини.

Раніше ZMINA писала, що Офіс генпрокурора встановив понад 700 постраждалих від катувань російськими військами на Харківщині. У місті Херсоні жертвами воєнних злочинів, скоєних росіянами, стали понад 160 осіб.

Зараз українській владі потрібно ідентифікувати 156 російських військовослужбовців та окупаційних посадовців, які вчиняли воєнні злочини. До суду скерували 114 обвинувальних актів, а 35 осіб отримали вироки.

На деокупованих територіях правоохоронці виявили 80 місць несвободи й катівень, де російські окупанти незаконно утримували та піддавали тортурам цивільних.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter